• Cristian Bușu avertizează că prețurile ridicate și speculațiile financiare afectează economia.
  • Specialiști din afaceri și mediul academic discută la conferință despre impactul Raportului Draghi și direcțiile economice europene.
  • Alexandru lansează o carte albă aliniată cu Planul Draghi, pentru relansarea economică.

Azi, 1 februarie, Uniunea Internațională Paneuropeană, FABIZ și Bucharest Center for Economy & Society au organizat conferința „Perspective și implicații pentru România – o viziune paneuropeană”. Experți din mediul de afaceri, reprezentanți ai Uniunii Paneuropene și ai mediului academic au analizat Raportul Draghi și impactul său asupra economiei românești.

Ce spune Cristian Bușu, profesor ASE, în cadrul conferinței:

Energia a fost întotdeauna piatra de temelie a economiilor europene și latino-americane. Dacă stabilim un preț mai mare al energiei decât în Statele Unite, de exemplu, acest lucru ne va duce inevitabil la falimente și la o dependență mai mare de alte continente și țări. În plus, aș spune că speculațiile din piețele financiare au contribuit la creșterea artificială a prețurilor energiei. Abordarea disparităților de preț este esențială, iar fără o strategie clară în acest sens, nu vom putea avansa. Deși încercăm să gestionăm această situație, este clar că trebuie să oferim mai multă siguranță financiară prin mecanisme de asigurare și hedging, care ar putea reduce volatilitatea prețurilor. În final, aceste probleme vor afecta în special marile companii energetice. Este nevoie de o implementare la nivelul UE pentru o piață energetică liberă, susținută de politici europene coerente care să garanteze securitatea energetică a Uniunii. Ce putem face? Extinderea surselor de energie regenerabilă, consolidarea cooperării regionale, astfel încât să avem relații mai stabile cu vecinii noștri, investiții în stocarea energiei și dezvoltarea de soluții inovatoare. Din punctul meu de vedere, cea mai mare provocare a ultimilor ani a fost lipsa unei strategii integrate în acest domeniu. Aceasta este o problemă fundamentală pe care trebuie să o prevenim. Pe scurt, avem nevoie de mai multă inovație, iar toate aspectele pieței energetice trebuie prioritizate și discutate la nivel european. Avem nevoie de o voce comună și o reprezentare mai puternică, iar din această perspectivă, cred că suntem pe drumul cel bun.”

Nazare lansează un plan pentru relansarea economiei europene

Alexandru Nazare, președintele filialei din România a Uniunii Internaționale Paneuropene, spune, la dezbaterea organizată de instituție, că va lansa o carte albă (white paper), un plan aliniat cu Planul Draghi, care va fi înaintat Comisiei Europene și Guvernului României pentru relansarea economiei europene și românești.

Titlurile zilei

INVESTITORII CER DEMISIA LUI MUSK DIN FUNCȚIA DE CEO A TESLA
Meta AI devine disponibil în UE
Grindeanu: România va avea anual aproximativ 250 de kilometri de autostradă
ce se alege de pib?
Guvernul prelungește ajutorul de stat pentru marii consumatori de energie
Guvernul finanțează Start-Up Nation 2025 cu 440 mil. euro

Este un wake-up call. Europa poate ignora acest semnal sau poate începe să acționeze. Avem nevoie de un răspuns comun al UE și de valorificarea punctelor noastre forte”, spune Nazare la o dezbatere organizată de Uniunea Internațională Paneuropeană.

Prezent la eveniment, Alfredo Maria Durante Mangoni, ambasadorul Italiei la Bucureşti, adaugă: „Raportul Draghi reprezintă un moment de importanţă critică pentru viziunea europeană. Oferă o abordare holistică, completă, asupra competitivităţii Uniunii Europene. Ca două faţete ale aceleiaşi monede, răspunde unei nevoi geopolitice, unde securitatea nu mai poate fi ignorată, dar şi nevoii economice.”