• România revine la piața liberă, dar liberalizarea nu e susținută de strategii clare și investiții în infrastructură, scrie ZF.
  • Producătorii nu concurează real, iar furnizorii sunt doar intermediari, ceea ce face piața complet liberalizată o iluzie.
  • Plafonarea prețurilor și întârzierea plăților de la stat pun presiune asupra furnizorilor și afectează întreg sistemul energetic.

Perioada în care prețurile pentru energie electrică sunt plafonate se apropie de final, iar România revine la piața liberă. Totuși, liberalizarea pieței se face fără o strategie clară și fără investițiile necesare în infrastructură. Astfel, România ajunge să exporte energie la prețuri mici și să importe energie la prețuri mari, din cauza lipsei de investiții în stocare, digitalizare și modernizarea rețelelor, scrie ZF.

Concurența în piața energiei e doar teoretică

Corneliu Bodea consideră că în piața energetică din România concurența este doar teoretică. Producătorii de energie sunt separați în funcție de tipul de producție, ceea ce îi împiedică să concureze între ei. Furnizorii nu sunt decât intermediari, iar ideea de piață complet liberalizată este o iluzie. În plus, energia nu poate fi stocată ușor și necesită disponibilitate imediată, iar rețelele nu pot transporta energia la distanțe mari fără pierderi.

Prețurile fixe limitează accesul la tarife mai mici

Prețurile fixe pentru consumatori duc la imposibilitatea de a beneficia de tarife mai mici în anumite perioade ale zilei, cum ar fi la prânz, când există exces de energie. Din cauza lipsei de flexibilitate a rețelei și a contoarelor inteligente, consumatorii nu pot profita de prețurile scăzute, ce rezultă în costuri ridicate pentru energie în alte momente ale zilei.

Titlurile zilei

A fost semnat acordul politic de guvernare
Prețul petrolului crește după atacurile SUA asupra Iranului
CINE SUNT MINIȘTRII CARE INTRĂ LA GUVERNARE?
SUA ATACĂ IRANUL
TRUMP ATACĂ IRANUL
Atacurile SUA cresc prețul petrolului

Politicile incoerente afectează furnizorii de energie

Politicile publice incoerente duc la o presiune suplimentară asupra furnizorilor de energie, care sunt obligați să vândă energie în pierdere din cauza întârzierii plăților din partea statului. Plafonarea prețurilor se aplică în mod defectuos, distruge lanțul de distribuție și generează o situație economică anormală, în care furnizorii de stat, precum Hidroelectrica, sunt obligați să vândă energia sub costuri.

Care sunt provocările alinierii prețurilor la nivel european?

Prețurile energiei din România nu pot rămâne artificial scăzute datorită interconectării pieței cu cele europene. În ciuda faptului că prețurile sunt mai mici în Vest, România nu poate beneficia de acestea din cauza lipsei de eficiență și a problemelor structurale din sistemul energetic, cum ar fi insuficiența producției și investițiile deficitare în rețele. Prețul energiei în România este cu 10-15% mai mare decât în alte zone din Uniunea Europeană din cauza greșelilor structurale din organizarea sectorului energetic.

Cine este Adrem Invest?

Adrem Invest este o companie specializată în dezvoltarea, digitalizarea și mentenanța rețelelor electrice. Fondată în 1992, compania are peste 600 de angajați și raportează un profit net de 7,65 milioane de lei în 2023, la o cifră de afaceri de 171 milioane de lei.