- PC7 susține eficiența energetică în industrie.
- Firmele pot accesa până la 15 mil. euro/proiect.
- Programul acoperă echipamente pentru eficiență energetică.
- Solicitanții trebuie să dețină instalații incluse în EU ETS.
- Solicitanții trebuie să fie înregistrați în România.
- PC7 contribuie direct la obiectivele UE de neutralitate climatică.
- Apelul de proiecte este activ din aprilie 2025 și face parte din PNRR.
- Ghidul solicitantului este elaborat de Ministerul Energiei.
În contextul accelerării tranziției către o economie verde, firmele industriale din România se confruntă cu o dublă provocare: menținerea competitivității și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Programul-Cheie 7 vine ca un răspuns concret la aceste nevoi. Lansat de Ministerul Energiei în 8 aprilie, PC7 susține modernizarea instalațiilor industriale incluse în sistemul EU ETS, prin finanțări destinate eficienței energetice și tehnologiilor CCUS. Programul oferă granturi de până la 15 milioane euro per proiect, cu intensități de până la 65%, în funcție de dimensiunea companiei. Scopul este clar: reducerea consumului de energie și a emisiilor, în acord cu obiectivele climatice ale Uniunii Europene.
Advertisment
Ce spune Cristian Pârvan, analist economic, pentru Aleph Business?
Cum evaluați capacitatea actuală a companiilor industriale românești de a accesa și implementa proiecte prin PC7?
„Din informațiile publice pe care toată lumea le poate accesa, rezultă că industria și-a concentrat investițiile de câțiva ani de zile pe soluții care să ducă la reducerea consumului de energie electrică independent de acest nou program. Pentru că în confruntarea prețului cu care trebuie să facă față la nivel european, nu existau alte soluții. Acest program vine și completează, într-un fel, o parte constantă din industria pentru reducerea consumului de energie electrică, cât de mare impact va fi, depinde de birocrație, depinde de lucruri care, deocamdată, sunt pe hârtie. Repet, programul e binevenit, dar el nu va duce la lucruri deosebite, având în vedere că sunt companii energo-intensive, gen producția de aluminiu, producția de oțel, care nu pot fi satisfăcute sau nu pot să valorifice sume atât de mici”, spune el.
Credeți că programul PC7 este suficient de bine corelat cu obiectivele sistemului EU ETS?
„Ele au nevoie de investiții puternice pentru a reduce aceste consumuri și aceste lucruri se văd și în alte țări. De exemplu, ca să facem o comparație de nivel de intervenție, faptul că în Marea Britanie, British Steel este la ora actuală condusă, dacă vreți, în forță de guvernul Marei Britaniei print-un un decret aprobat, vineri, în șase ore, în cele două camere ale Parlamentului, motivat de faptul că acel combinat de producție de oțel din Marea Britanie n-a fost mulțumit cu o intervenție de 500 de milioane de lire sterline pentru a putea face profit. Și compania chineză care deține combinatul, intenționează să-l oprească. Guvernul Marei Britaniei a intervenit cu acest pot de 500 de milioane de lire sterline. Evident că noi nu avem astfel de posibilități. Dar am dat această cifră pentru a compara cu 15 milioane de euro, până la 15 milioane de euro. Deci probabil o să fie sprijinită și e foarte bine că se face, afaceri dintr-un domeniu de maxim 100 de milioane în cifră de afaceri, 100 de milioane de lei. Deci va avea un impact, dar nu un impact deosebit. Cel mai important lucru în România este să asigurăm capacități de producție în bandă. Cu asta vom reduce costul energiei electrice. Sunt și alte măsuri. E foarte bine, de exemplu, s-au propus măsuri de înlocuire a motoarelor, care au 10, 20, 30 de ani vechime cu motoare noi mai reduse ca și gabarit, mai performante din punct de vedere al consumului. Soluțiile sunt multe, ele trebuie aplicate și e foarte bine că acest program vă susține pe cei care sunt conștienți că trebuie să investească masiv în acest domeniu”, adaugă Cristian Pârvan, analist economic.
Titlurile zilei
Ce măsuri ar trebui luate la nivel guvernamental și interinstituțional?
„Când zic că tranziția și aceste teme sunt valabile în întreaga Europa, vă aduc aminte declarația și acțiunea companiilor din industria europeană care, anul trecut, au organizat o întâlnire cu Președinta Comisiei, celebra declarație de la Antwerp, care vine și spune Comisiei Europene că nu poate fi asigurată competitivitatea europeană dacă nu se mai revede acest plan ambițios de reducere a gazelor cu efect de seră, ceea ce duce prin costurile implicate în a reduce aceste emisii la a pierde din productivitate datorită prețului crescut al energiei electrice necesare funcționării instalațiilor, mai ales al marilor producători. Din păcate s-a venit cu o anumită înțelegere a problemei, dar deocamdată măsurile concrete, anunțate, așteaptă să fie puse în operă”, spune el.