• Ministerul Energiei propune, prin programul de guvernare, retehnologizarea unității 1 CNE Cernavodă și realizarea unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă.
  • Din 2027, România ar trebui să devină complet independentă de importurile de gaze naturale.
  • Chisăliță: Mă așteptam ca în acest program de guvernare să avem în primul rând o viziune, pentru că sistemul energetic nu este în cea mai bună formă în momentul de față.

Ministerul Energiei popune, prin programul de guvernare, să retehnologizeze Unitatea 1 CNE Cernavodă, să realizeze Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă și să dezvolte proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni și programului de restructurare al CE Oltenia.
România va avea în funcțiune exploatări de lignit, huilă şi antracit pentru situaţii excepţionale sau stare de alertă, dar și centrale pe cărbuni pentru același scop.
“Vom dubla capacitatea de schimburi transfrontaliere de energie electrică până în 2030 până la 7.000 MW prin noi investiţii la Transelectrica, un program de 7 miliarde de lei, din fonduri proprii, şi 2,8 miliarde de lei din fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii de transport a energiei electrice’, arată programul de guvernare.
Pe zona de reţele de gaze este prevăzut un buget de 500 de milioane de euro pentru extinderea acestora.
Din 2027, România ar trebui să devină complet independentă de importurile de gaze naturale.
Promisiuni vin și de la Sebastian Burduja, ministrul energiei: Centrala Romgaz de la Iernut va fi gata în mai-iunie.
În ceea ce priveşte liberalizarea preţurilor la energie din 2025? Ministrul spune că există un grup interministerial care va stabili cine sunt consumatorii vulnerabili.

Ce spune Dumitru Chisăliță, președinte, Asociația Energia Inteligentă, pentru Aleph Business?

„Măsurilor care sunt aici le-aș spune proiecte, pentru că, din punctul meu de vedere, măsuri presupun mai mult decât niște proiecte. Practic, în mod normal, eu mă așteptam în acest program de guvernare să avem în primul rând o viziune, pentru că sistemul energetic nu se găsește în cea mai bună formă în momentul de față. În același timp, o organizare pe care să o vedem în viitor, o planificare, programe și, abia la final, proiecte. Proiectele sunt strict necesare.

Nu este nici o nouătate neapărat vis-a-vis de aceste proiecte, ele se vehiculează de ani de zile și e un minim necesar. Dar eu, repet, cred că era necesar mai mult decât o viziune, o organizare, o planificare și niște programe, dincolo de aceste proiecte. Abordarea acestui centru de protecție cibernetică (n.r. un centru de securitate cibernetică dedicat, menționat în planul de guvernare), cred că e foarte important, într-adevăr, să există o astfel de abordare. Pentru că noi, în ultimii 20 de ani, ne-am dezvoltat foarte mult în această linie a vehiculării informațiilor într-un mediu virtual.

Titlurile zilei

CE PROIECTE ARE VISUAL FAN?
ROLLS-ROYCE INVESTEȘTE 360 MIL. € ÎN GOODWOOD
SE ALĂTURĂ ROMÂNIA LA VISA WAIVER?
FOXCONN RAPORTEAZĂ PESTE FORECAST
ITALIA NEGOCIAZĂ CU SPACEX
MICROSOFT INVESTEȘTE 80 MLD. $ ÎN CENTRE A.I.

Dar, am făcut ce-am putut cu prețurile, costurile și putințele noastre. Și, acum, constatăm că, de fapt, nu au fost chiar cel mai bun și cel mai corect drumul, adică, siguranța, securitatea acestor rețele nu este neapărat la un nivel maxim. Și, atunci, cred că e bine că, în primul rând, s-a conștientizat acest lucru și, acum, încercăm, într-adevăr, să restabilim o normalitate care ar fi trebuit să fie derulată încă de la începutul activităților, derulării în mediu virtual a informațiilor și a anumitor decizii.”, spune Dumitru Chisăliță.