- Romgaz analizează achiziția combinatului Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte din România, scrie ZF.
- Azomureș se confruntă cu dificultăți financiare, înregistrează pierderi de 73 de milioane de lei în 2023 și acumulează datorii de 1,2 miliarde de lei.
- O eventuală tranzacție ar putea avea implicații majore pentru sectorul energetic și agricol, dar succesul acesteia depinde de prețul gazului furnizat de Romgaz.
La momentul delistării din 2012, Azomureș valorează 1 miliard de lei la Bursa de Valori București, cu o cifră de afaceri de 1,8 miliarde de lei și un profit net de 240 de milioane de lei. Între timp, compania trece prin schimbări semnificative, iar în 2023, deși menține aceeași cifră de afaceri, înregistrează pierderi de 73 de milioane de lei. Mai mult, datoriile cresc considerabil, și ajung la 1,2 miliarde de lei, comparativ cu 170 de milioane de lei în 2012, scrie ZF.
Advertisment
Delistarea Azomureș vine ca urmare a strategiei grupului elvețian Ameropa, care, în calitate de acționar majoritar, achiziționează acțiunile disponibile pe bursă. În perioada în care este listată, compania rămâne una dintre cele mai performante de pe piața de capital românească, reușind să multiplice de peste 100 de ori investițiile acționarilor.
Care sunt perspectivele Romgaz?
Exploatarea perimetrului de gaze naturale Neptun Deep, planificată pentru 2027, oferă Romgaz oportunități de expansiune pe piața energetică.
Titlurile zilei
Printre proiectele vizate se numără termocentrala de la Iernut, furnizarea directă către populație, dar și intrarea pe piața îngrășămintelor chimice.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, declară în cadrul ZF Power Summit că Romgaz analizează posibilitatea de a prelua un mare combinat de îngrășăminte din România, deoarece are avantajul de a furniza gaz la un preț competitiv.
În acest context, premierul Marcel Ciolacu anunță sprijinul total pentru o eventuală achiziție a combinatului Azomureș de către Romgaz.
Romgaz, la solicitarea ZF, transmite că evaluează în mod activ sinergii potențiale, dar, în prezent, nu există informații oficiale privind achiziția Azomureș. Orice actualizări relevante apar prin canalele oficiale ale companiei.
Care este impactul unei posibile achiziții Azomureș de către Romgaz?
Achiziția combinatului Azomureș reprezintă o mișcare strategică majoră și are implicații atât pentru sectorul energetic, cât și pentru industria agricolă.
Azomureș este cel mai mare producător de îngrășăminte chimice din România și unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale și utilizează aproximativ 10% din consumul național la capacitate maximă.
Astfel, Romgaz beneficiază de un consumator stabil de gaze și își diversifică activitatea prin integrarea în industria îngrășămintelor.
Totuși, această posibilă tranzacție vine cu provocări. Azomureș suferă din cauza creșterii prețurilor la gaze în ultimii ani, ceea ce duce la opriri temporare ale producției.
În acest context, achiziția necesită investiții suplimentare din partea Romgaz, într-o perioadă în care compania se pregătește pentru exploatarea Neptun Deep.
Costin Brumă, broker al Swiss Capital, subliniază că succesul unei astfel de tranzacții depinde de prețul de transfer al gazului între companii, de implicarea statului în susținerea vânzărilor de îngrășăminte către fermieri și de alte măsuri economice.
Care este viitorul pieței îngrășămintelor?
În ultimii trei ani, Azomureș funcționează într-un ritm neregulat, iar în ultima jumătate de an rămâne în mare parte închis din cauza prețurilor ridicate la gaze naturale.
Gazul reprezintă peste 60% din costurile de producție în industria îngrășămintelor, ceea ce afectează grav funcționarea combinatului.
Romgaz, controlată de statul român, este unul dintre cei mai mari jucători din sectorul gazelor naturale, cu o capitalizare bursieră de 22,8 miliarde de lei și o cifră de afaceri de 8 miliarde de lei în 2024, ce generează un profit net de 3,2 miliarde de lei.
Dacă achiziția Azomureș se concretizează, compania devine un actor important în industria îngrășămintelor, asigură un flux constant de gaze și contribuie la stabilitatea pieței de fertilizanți.
Radu Cojoc, broker Goldring, consideră că această sinergie poate atenua riscurile asociate volatilității prețurilor la gaze, însă succesul depinde de măsurile luate pentru asigurarea unui mediu de afaceri sustenabil în acest domeniu.