• În prima jumătate a anului, aliații occidentali au cumpărat combustibil din petrol rusesc în valoare de circa 2 miliarde de dolari.
  • Achizițiile au fost posibile datorită unei breșe în sancțiuni, care au permis Rusiei să își plătească soldații implicați în conflictul din Ucraina.
  • Importurile de benzină, motorină și alte produse din petrol rusesc cresc semnificativ și provin în principal din trei rafinării turcești.

Deși Uniunea Europeană și aliații săi au impus sancțiuni severe asupra importurilor de petrol rusesc, se pare că o breșă în aceste reglementări permite continuarea fluxului de capital către Moscova. Un raport al Center for Research on Energy and Clean Air și Center for the Study of Democracy, evidențiază situația legată de modul în care achizițiile occidentale de combustibil rusesc contribuie indirect la finanțarea războiului din Ucraina.

Care e breșa în sancțiuni?

Sancțiunile impuse de Occident interzic majoritatea importurilor de petrol din Rusia, însă există o excepție: combustibilul poate fi cumpărat dacă este procesat într-o altă țară. Aceasta a dus la creșterea importurilor din Turcia, unde petrolul rusesc este rafinat înainte de a fi vândut mai departe. Această practică a permis ca, în primele șase luni ale anului, achizițiile occidentale să ajungă la circa 2 miliarde de dolari.

Fondurile sunt esențiale pentru Rusia, deoarece contribuie la susținerea eforturilor sale militare în Ucraina. Cu fiecare litru de combustibil cumpărat, Occidentul este într-o poziție paradoxală: pe de o parte, condamnă acțiunile Rusiei, iar pe de altă parte, facilitează indirect finanțarea acestora prin achizițiile legale de combustibil.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

„Când UE importă benzină din Turcia, aceasta era cu 10% mai ieftină decât ar fi din Arabia Saudită”, a declarat Vaibhav Raghunandan, analist la Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat. „Dar acele economii nu sunt deloc transmise consumatorilor; doar companiile și comercianții beneficiază. Cineva face o crimă din acest comerț, dar nu sunt oameni obișnuiți.”

Nici țările occidentale nu pot pretinde că nu cunosc adevăratele origini ale combustibilului. Potrivit autorilor raportului, una dintre rafinăriile turcești, Star Aegean, deținută de Azerbaidjan, este dependentă în proporție de 98% de țițeiul rusesc, iar circa 73% din livrările sale provin de la gigantul energetic rus Lukoil, pe care SUA l-au sancționat. Cu toate acestea, aproape nouă din 10 barili de la rafinărie merg către aliații occidentali care susțin Ucraina. 

Este esențial ca aliații occidentali să reevalueze strategiile lor economice pentru a evita să sprijine involuntar regimul lui Vladimir Putin. O abordare mai strictă a sancțiunilor ar putea ajuta la reducerea fluxului financiar către Rusia și la limitarea capacităților sale militare în Ucraina.