• România desemnează câștigătorii primelor licitații pentru schema de ajutor de stat “Contracte pentru Diferență” (CfD) și acordă contracte pentru 1.096 MW eolian și 432 MW solar, scrie ZF.
  • Prețurile garantate sunt de 78 euro/MWh pentru energia solară și 82 euro/MWh pentru energia eoliană, iar diferențele față de prețul de piață vor fi compensate de stat.
  • Din cele 21 de investiții câștigătoare, doar Electrica (cu acționar majoritar statul român) este o companie românească.

România desemnează câștigătorii primei licitații pentru schema de ajutor de stat “Contracte pentru Diferenţă” (CfD) și oferă posibilitatea a 21 de parcuri eoliene și solare să devină bancabile sau ținte de achiziție, scrie ZF.

Cine se află pe lista câștigătoare?

Pe lista câștigătoare se află doar o companie românească, Electrica, unde statul este acționar majoritar.

Celelalte companii câștigătoare sunt din Polonia, Danemarca, Marea Britanie sau Olanda, și vor dezvolta investițiile sub protecția prețurilor garantate de România.

Titlurile zilei

volumul lucrărilor de construcții crește brut cu 24% în februarie
Trump spune că nu-l va concedia pe Jerome Powell
România este al doilea mare producător de miere din UE
Fechet semnează ghidul pentru programul "Rabla pentru tractoare"
Acțiunile cu dividende stabile pot depăși BET în perioade de scădere
Deficitul bugetar al României, în termeni ESA, urcă la 9,3% din PIB

Ce face schema de ajutor de stat CfD?

Contractele CfD garantează un preț minim de vânzare pentru producătorii de energie eoliană și solară și reduc riscurile investițiilor și atrăgând bănci.

În cadrul primei runde, sunt semnate contracte pentru 1.096 MW în energie eoliană și 432 MW în energie solară, cu prețuri maxime garantate de 78 euro/MWh pentru solar și 82 euro/MWh pentru eolian.

Cum influențează mecanismul financiar schema de ajutor asupra statului român?

Dacă prețurile scad sub nivelurile contractuale, statul român plătește diferența investitorilor, iar ceea ce depășește prețul garantat revine statului.

Schema de sprijin este finanțată cu 3 miliarde de euro din Fondul de Modernizare, un mecanism diferit față de cel al certificatelor verzi, care era finanțat prin facturile de energie.