Zelenski spune că nivelul de plafonare a preţului la petrol nu va descuraja Rusia

Plafonarea preţului la 60 de dolari pentru petrolul rusesc transportat pe cale maritimă, convenită de Grupul celor şapte naţiuni şi Australia, nu este serioasă şi nu va face mare lucru pentru a descuraja Rusia să pornească un război în Ucraina, a declarat sâmbătă preşedintele Volodimir Zelenski.

Uniunea Europeană urmează să aprobe plafonul după ce G7 şi Australia au ajuns vineri la un acord. Măsura are ca scop reducerea veniturilor Rusiei din vânzarea de petrol, prevenind în acelaşi timp o creştere bruscă a preţurilor globale.

„Nu aţi putea numi o decizie serioasă stabilirea unei astfel de limite pentru preţurile ruseşti, care este destul de confortabilă pentru bugetul unui stat terorist”, a declarat Zelenski într-o adresă video.

„Este doar o chestiune de timp până când oricum va trebui să fie folosite instrumente mai puternice. Este păcat că acest timp va fi pierdut”.

Andriy Yermak, şeful administraţiei lui Zelenski, a declarat anterior că plafonul ar trebui să fie stabilit la 30 de dolari „pentru a distruge mai repede economia inamicului”.

Zelenski s-a plâns că lumea a dat dovadă de slăbiciune prin stabilirea plafonului la 60 de dolari, care, potrivit lui, ar umfla bugetul Rusiei cu 100 de miliarde de dolari pe an.

„Aceşti bani … vor merge spre destabilizarea în continuare tocmai a acelor ţări care încearcă acum să evite deciziile serioase”, a spus el.