Zelenski acuză Rusia că duce un „război deschis al gazelor” împotriva unei Europe unite

Zelenski acuză Rusia că duce un „război deschis al gazelor” împotriva unei Europe unite.

„Chiar şi în ciuda concesiei privind turbina Nord Stream, Rusia nu va relua livrările de gaze către ţările europene, aşa cum este obligată prin contract. Toate acestea sunt făcute de Rusia în mod deliberat pentru a le îngreuna cât mai mult posibil europenilor să se pregătească pentru iarnă”, a declarat Zelenski în discursul său nocturn, potrivit CNN.

„Acesta este un război deschis al gazelor pe care Rusia îl duce împotriva unei Europe unite – exact aşa ar trebui să fie perceput”.

Zelenski a continuat spunând că ultima mişcare a Moscovei face parte dintr-o gamă mai largă de acţiuni despre care a spus că sunt „forme de teroare”.

„Nu le pasă ce se va întâmpla cu oamenii, cum vor suferi – de foame din cauza blocării porturilor sau de frigul iernii şi de sărăcie… Sau de ocupaţie”, a declarat Zelenski. „Acestea sunt doar forme diferite de teroare”.

De asemenea, Guvernul Olaf Scholz a acuzat Rusia că invocă „pretexte” pentru a forţa Occidentul să nu mai susţină militar Ucraina, subliniind că decizia de reducere a fluxului de gaz este „politică”, fără a avea cauze tehnice.

Preşedintele rus Vladimir Putin „practică un joc perfid. Încearcă să slăbească susţinerea puternică pentru Ucraina şi să genereze clivaje în societatea noastră. În acest sens, generează nesiguranţă şi influenţează preţurile”, a declarat luni seară Robert Haneck, ministrul german al Economiei, citat de site-ul Tagesschau.de.