• Piețele americane sunt la all time high, odată cu ratele dobânzilor.
  • În 2001 și 2007, după prima tăiere de dobândă, S&P 500 scădea cu peste 40%.
  • Trezoreria SUA începe răscumpărarea de obligațiuni, pentru a tempera randamentul inversat al acestora, spun ei.

Zbor cu turbulențe în economie. Soft landing sau un vis frumos? Piețele americane sunt la all time high. Odată cu ratele dobânzilor. De la 6 tăieri de rate prognozate la început de an, una rămâne în picioare. Poate spre final de an.

Semne de recesiune? Există. Curba inversată a randamentelor pentru obligațiuni. Squeeze-ul mărfurilor. De la petrol și cupru, la aur și argint. Trezoreria SUA anunță un nou program de răscumpărare de acțiuni. A mai făcut asta de 2 ori, în 1920 și 2000, înainte de recesiune.

Inclusiv Dimon, cel care avertiza în 2007 despre recesiune, rămâne în corzi. În 2001 și 2007, după prima tăiere de dobândă, urmau scăderi de peste 40% pentru S&P 500. Istoria nu se repetă, dar rimează. Cum rimează în prezent și ce obține FED?

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Cum se mișcă S&P 500?

S&P 500 este în a 19-a lună de bull market, ceea ce înseamnă că bursele din SUA cresc de 570 de zile. Durata medie a unei piețe bull a fost de aproximativ 522 de zile (aproximativ un an și jumătate.). În ultimele 10 cicluri de bull market pentru S&P 500, care datează din 1970, jumătate dintre ele au durat cel puțin 1.000 de zile. Toate, cu excepția a două, au durat mai mult decât media de 522 de zile.

Un soft landing nu s-a întâmplat niciodată. De ce să se întâmple tocmai acum? E dificil să scoți lichiditatea din sistem și să scazi inflația. Pare că suntem într-un mediu de pre-recesiune. Mediul inflaționist e bun pentru piețe. De asta ele ating un nou maxim înainte de recesiune. Dar nu-i bun pentru economie.

Ce înseamnă pentru piață prima tăiere de dobândă?

În 3 ianuarie 2001, după ce FED scădea dobânda, S&P 500 pierdea până la 44 de procente, până în iulie 2002. Iar în 18 septembrie 2007, după prima tăiere de rate din ciclul respectiv, S&P 500 scădea cu 56%, până în martie 2009.

Piața obligațiunilor e mult mai „onestă” decât piața de acțiuni, când vine vorba de economie. Curba de randament e inversată pentru cea mai lungă perioadă din istorie. Din 5 iulie 2022. Adică de aproape 700 de zile.

Prețurile mărfurilor cresc accelerat. Asta se întâmplă, de obicei, înainte de recesiune. Aurul, argintul, cuprul și petrolul urcă cu 13,6%, 29,8%, 22,9%, respectiv 7% în 2024.

Trezoreria SUA începe răscumpărarea de obligațiuni, pentru a tempera randamentul inversat al acestora, spun ei. Dar răscumpărarea de obligațiuni aduce inflație înapoi în sistem. Prima dată au experimentat un astfel de program în 1920. Apoi, în 2000. De ambele dăți, înainte de recesiune.

Ce spune Jamie Dimon despre economie?

Jamie Dimon spune că ratele ar putea crește la 8%. Și că valoarea acțiunilor e sus. Inclusiv despre compania pe care o conduce, JP Morgan, spune că nu va răscumpăra acțiuni la asemenea valori.

„Aceste piețe par să vadă o șansă de 70%, până la 80% de aterizare ușoară. Cred că șansele sunt mult mai mici decât atât”, spune CEO-ul JPM.

În ianuarie 2007, Jamie Dimon a avertizat că o creștere a neplăților ipotecare ar putea indica îndreptarea spre recesiune. În 2007, Șeful JPMorgan Chase a vorbit la hotelul Waldorf-Astoria din New York pentru conferința anuală a Citigroup privind serviciile financiare. Deficiențele erau în creștere în portofoliul de credite ipotecare al băncii, a spus Dimon. El a adăugat că banca se poziționează pentru a rezista unei recesiuni a economiei.

Unsprezece luni mai târziu, în decembrie 2007, recesiunea a început oficial. Dimon a văzut-o venind. FED nu a făcut-o, care spunea în ianuarie 2007 că „Indicatorii recenți au sugerat o creștere economică oarecum mai fermă. În general, economia pare să se extindă într-un ritm moderat în trimestrele următoare.”