Yenul s-a întărit joi, revenind spre maximul ultimelor patru luni faţă de dolar atins la începutul săptămânii, după ce modificarea surprinzătoare a Băncii Japoniei în ceea ce priveşte controlul randamentului obligaţiunilor sale a stimulat pariurile ascendente pe yen, în timp ce dolarul a scăzut.

Yenul a crescut cu aproximativ 0,5%, până la 131,85 pentru un dolar, după ce marţi a urcat până la maximul ultimelor patru luni, de 130,58, în urma deciziei Băncii Japoniei de a permite ca randamentul obligaţiunilor pe 10 ani să se deplaseze cu 50 de puncte de bază de o parte şi de alta a ţintei de 0%, mai mult decât banda anterioară de 25 de puncte de bază, relatează Reuters.

Dolarul, care a crescut cu 0,6% în raport cu yenul în sesiunea precedentă, nu a reuşit să recupereze în mod semnificativ căderea de 3,8% care a urmat ştirii de marţi.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA

„Banca Japoniei a deschis uşa, în mod evident, pentru o mai mare relaxare a politicilor sale super lejere”, a declarat Sean Callow, strateg senior pentru valute la Westpac.

„Este un caz în care ne întrebăm care este acţiunea preţului la yen? Vor oamenii să încerce să continue să bată la (dolar/yen), după ce au absorbit şocul de marţi?”.

Faţă de euro , yenul s-a stabilizat la 140,34, în timp ce se tranzacţiona la 159,82 pe lira sterlină . Ambele perechi se menţineau aproape de vârfurile de aproximativ trei luni atinse marţi.

Dolarul s-a înmuiat, din cauza unei creşteri a sentimentului de risc după datele optimiste care arată că încrederea consumatorilor americani a crescut la un maxim al ultimelor opt luni în decembrie, în timp ce inflaţia s-a retras şi piaţa muncii a rămas puternică.

Aussie a urcat cu 0,66%, la 0,6752 dolari, în timp ce kiwi a câştigat 0,26%, la 0,6311 dolari.

Euro a fost ultima dată cu 0,31% mai mare, la 1,0638 dolari. Faţă de un coş de valute, indicele dolarului american a scăzut cu 0,3%, la 103,92.

„Încrederea a revenit pe pieţe, deoarece Crăciunul a venit mai devreme sub forma unei creşteri neaşteptate şi pe scară largă a încrederii consumatorilor americani”, a declarat Vishnu Varathan, şeful departamentului de economie şi strategie de la Mizuho Bank.

Lira sterlină a crescut cu 0,32%, până la 1,2123 dolari, inversând parţial scăderea de 0,85% înregistrată în cursul nopţii.

Împrumuturile publice britanice au crescut în mod neaşteptat luna trecută, atingând cel mai ridicat nivel înregistrat în luna noiembrie, potrivit cifrelor din cursul nopţii, subliniind provocările pentru economie.

„Cifrele privind împrumuturile sunt doar o reamintire a poziţiei dificile în care se află Marea Britanie, din punct de vedere fiscal”, a declarat Callow de la Westpac.

„Într-o lume în care sentimentul de risc este încă foarte fragil, monedele ale căror ţări au un deficit dublu sunt în pericol în comparaţie cu altele”.

În Asia, yuanul chinezesc offshore a fost marginal mai mare, la 6,9828 pentru un dolar, deşi situaţia rămâne temperată de răspândirea COVID-19 în întreaga ţară. Economia Chinei a fost grav afectată de restricţiile stricte legate de COVID, dar presa de stat a citat miercuri cabinetul, care a declarat că ţara va profita de fereastra de timp pentru a implementa măsuri politice de susţinere a economiei, vizând o îmbunătăţire a creşterii la începutul anului 2023.