• Noul tip de vopsea albă reflectă până la 98,1% din lumina soarelui.
  • 1.000 de metri pătrați ar putea avea o putere de răcire de 10 kilowați.
  • Pereții și acoperișurile au fost vopsite în alb de secole pentru a abate căldura.

Cine are nevoie de aer condiționat când există vopsea super-albă?

Oamenii de știință de la Universitatea Purdue din Indiana, SUA, au creat o vopsea ultra-albă. Aceasta ar putea elimina nevoia de aer condiționat și ar ajuta la combaterea schimbărilor climatice. Xiulin Ruan, profesor de inginerie mecanică, afirmă că acoperirea unei suprafețe de 1.000 de metri pătrați cu această vopsea ar oferi o putere de răcire de 10 kilowați. Aceasta depășește aparatele de aer condiționat centrale. Vopseaua respinge căldura infraroșie și reflectă până la 98,1% din lumina solară. Este mult mai eficientă decât produsele actuale.

Vopseaua folosește sulfat de bariu, similar celui folosit în hârtia fotografică. Poate menține suprafețele cu 10,5°C mai reci noaptea și cu 4,4°C mai reci la prânz. În Los Angeles, străzile vopsite în alb cu CoolSeal sunt cu 5,5-8,3°C mai reci. Aceasta reduce necesitatea răcirii artificiale.

Odată cu creșterea temperaturilor globale, cererea pentru aer condiționat se va tripla până în 2050. Aerul condiționat va consuma 20% din energia electrică globală. Noua formulă a vopselei, mai subțire și mai ușoară, este potrivită și pentru vehicule. Aceasta contribuie la răcirea acestora.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU