• Indicele IRCC pentru creditele retail noi rămâne până la final de an sub 6%.
  • ROBOR la 3 luni rămâne peste valoarea IRCC.
  • Din 14 august şi până acum ROBOR la 3 luni a rămas neclintit la 6,40%.

 Indicele IRCC pentru creditele retail noi rămâne până la final de an sub 6%, la 5,96%, sub indicele ROBOR la 3 luni care începe luna octombrie şi trimestrul patru tot la 6,40%, cât a fost şi în toată luna septembrie, scrie Ziarul Financiar.

IRCC, noul indice de referinţă pentru calculul ratelor la bancă la creditele noi ipotecare şi de consum acordate după luna mai 2019, rămâne până la finalul lui 2023 sub 6%, valoarea indicată de BNR pentru trimestrul al patrulea (T4) din 2023 fiind de 5,96% (calculat pe baza datelor din T2/2023), comparabilă cu IRCC pentru T3, care a fost de 5,94%.

Pe de altă parte, indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate de populaţie înainte de luna mai 2019, precum şi pentru creditele companiilor în lei, rămâne peste valoarea IRCC, începând luna octombrie tot la 6,40%, nivel la care a staţionat toată luna septembrie şi jumătate din luna august.

Titlurile zilei

volumul lucrărilor de construcții crește brut cu 24% în februarie
Trump spune că nu-l va concedia pe Jerome Powell
România este al doilea mare producător de miere din UE
Fechet semnează ghidul pentru programul "Rabla pentru tractoare"
Acțiunile cu dividende stabile pot depăși BET în perioade de scădere
Deficitul bugetar al României, în termeni ESA, urcă la 9,3% din PIB

Practic, din 14 august şi până acum ROBOR la 3 luni a rămas neclintit la 6,40%, după ce în data de 11 august 2023 a fost cotată la 6,41%. Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a început şi el luna octombrie la 6,50%, tot în stagnare.