• În România, inflația ar putea scădea la 3,5% în prima parte a anului viitor, oferind BNR-ului posibilitatea de a reduce dobânzile cu până la 1 punct procentual pe parcursul anului, potrivit economistului șef al ING, Valentin Tătaru.
  • În SUA, economia continuă să depășească așteptările, dar piața muncii dă semne de încetinire; un “soft landing” pare să se contureze, adică o încetinire economică graduală fără recesiune.
  • În Europa, Germania rămâne punctul slab al economiei europene, iar perspectivele economice nu arată semne de stabilizare sau un model de succes pentru redresare, potrivit ING.

Valentin Tătaru, econ. șef, ING: În România situaţia este foarte nuanţată. În prima parte a anului viitor vedem inflaţia la 3,5%, și pare că se stabilizează să lase loc BNR-ului să mai taie din dobânzi. Ar mai fi loc de 1 punct procentual de tăieri a dobânzilor pe tot anul viitor.

Dobânzile și cursul valutar

„Pe zona de dobânzi şi de curs, inflaţia a ajuns la 4,6%, conform ultimei luni, iar în prima parte a anului viitor vedem inflaţia la 3,5%, Inflaţia pare că se stabilizează, ceea ce lasă loc BNR-ului să mai taie din dobânzi. Inflaţia ar ajunge la 4% spre finalul anului, iar dobanda reală (DAE) 5,5%, ar mai fi loc de 1 pp de tăiat dobânzile pe tot anul viitor. Cursul a ajutat foarte mult în contextul inflaţionist”, a explicat Valentin Tătaru

Ce a mai spus Tătaru despre alegerile din SUA și viitorul dolarului

Pe zona externă, în SUA,  economia se ţine bine, peste aşteptări, deşi piaţa muncii da semne de oboseală. Ultimele date din piaţa muncii a fost slaba, doar 12.000 locuri de munca create în ultima lună, insă în general pare că acest soft landing se întâmplă, o încetinire graduală a creşterii economice, fără recesiune.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA

Astăzi sunt alegerile, pare că ultimele sondaje o dau în faţă pe Kamala Harris, noi nu avem un scenraiu decât ce se va întâmpla  pentru cine va castiga. Dacă Trump va fi la putere va însemna un dolar mai puternic, dobânzi mai mari, în timp ce dacă Kamala Harris va fi la putere, vedem un dolar mai slab şi dobânzi mai mici.

Din discuţiile cu clienţii, mai toată lumea era convinsă că va câştiga Trump. Nu avem un scenariu al ING, dar în funcţie de rezultate avem scenarii.