Românii aleg litoralul bulgăresc în principal pentru preţurile mai avantajoase, conform unui studiu. Se aşteaptă reduceri interesante pentru a doua jumătate a lunii august. După 5 septembrie turiştii pot găsi vacanţe cu până la jumătate din preţul unei vacanţe în plin sezon.

Autorităţile din Bulgaria au anunţat că nu intenţionează să introducă absolut nicio restricţie în acest sezon estival. Este normal ca turiştii să se intereseze în privinţa acestui aspect, iar rezervările decurg, la ora actuală, în mod normal.

”Sezonul estival a început pentru Bulgaria promiţător, cu un trend pozitiv pe partea de rezervări. Însă, momentan, există o încetinire a rezervărilor, probabil din cauza aspectelor economice şi a incertitudinilor. Este posibil ca această scădere să se recupereze în august, care, de obicei, este o lună de vârf. Există premise ca 2022 să fie similar anului 2021 doar dacă august se va păstra puternic. Altfel, probabil că numărul turiştilor va scădea”, subliniază Sebastian Constantinescu, director general Travel Planner.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Ca în fiecare an, predomină familiile cu copii care preferă hotelurile bune, care au investit în calitate.

Consultanţii companiei le recomandă turiştilor care doresc vacanţe de calitate la jumătate de preţ sau chiar şi mai ieftine, luna septembrie, mai ales că vremea va fi foarte bună, conform prognozelor, aceasta putând fi numită a patra lună a verii. Din păcate, în special pentru familiile cu copii, un impediment este acela că şcoala începe pe 5 septembrie.

Cea mai mare cerere şi cele mai mari preţuri pentru litoralul bulgăresc sunt la finalul lunii iulie – începutul lunii august. După 5-6 august există mai multă disponibilitate şi oferte mai bune.

Compania recomandă familiilor cu copii dar şi turiştilor afectaţi de inflaţie şi de creşterea generală a preţurilor perioada 25 august – 4 septembrie pentru petrecerea concediilor. După 5 septembrie turiştii pot găsi vacanţe cu până la jumătate din preţul unei vacanţe în plin sezon.

Numărul turiştilor germani a scăzut considerabil, lăsând un gol asupra gradului de ocupare pe litoralul bulgăresc. Turoperatori germani au anulat multe curse charter, în special pentru nordul litoralului vecin (aeroportul Varna), din cauza contextului geopolitic actual. Gradul de ocupare nu a putut fi umplut mult de români, deoarece nici hotelierii bulgari nu pot scădea tarifele prea mult din cauza inflaţiei astfel încât să renteze.

Sezonul cald 2022 a debutat cu o relaxare intens aşteptată în sectorul turismului, luând în considerare ultimii ani petrecuţi sub restricţii şi limitări în vreme de pandemie. Dorinţa oamenilor de a pleca în vacanţă, de a se relaxa, de a fi din nou împreună alături de cei dragi în alt loc decât acasă este evidentă, însă litoralul românesc pare să fie surprins într-o postură nepregătită, spre deosebire de vecinii bulgari, care se pot lăuda cu un grad de ocupare vizibil mai mare în rândul hotelurilor.

Există exemple de situaţii excepţionale în ceea ce priveşte preţurile mari întâlnite în acest sezon la mare în România, care s-au viralizat rapid în mediul online (taxarea amplăsarii unui cearceaf pe o plajă privată din Mamaia – 200 RON, o ciorbă într-un anumit local – 70 RON etc.) însă acestea nu reliefează o medie reală a preţurilor, dictate de altfel de o întreagă serie de factori. Unii hotelieri spun că nu au mărit preţurile faţă de anul trecut, alţii spun că au fost constrânşi de creşterea preţurilor la alimente, la utilităţi şi la alte servicii, însă cert este că turiştii remarcă diferenţe notabile şi ezită, mai mult ca în alţi ani, să rezerve o vacanţă fără prea multe calcule înainte.

Consultanţii au realizat un sondaj în rândurile propriilor turişti. Românii aleg litoralul bulgăresc datorită proximităţii faţă de România, serviciilor all inclusive dar în principal pentru preţurile mult mai avantajoase.

Marele avantaj este acela că litoralul din România şi cel din Bulgaria sunt destinaţiile cele mai apropiate de casă pentru turiştii români dornici să-şi petreacă vacanţa la mare. Litoralul românesc se întinde pe circa 245 de kilometri lungime, având avantajul de a găzdui şi Delta Dunării, care ocupă mai bine de jumătate din lungimea totală (163 de kilometri), până în apropiere de Năvodari. Vecinii bulgari sunt însă ceva mai avantajaţi din punct de vedere al numărului de kilometri, zona de coastă măsurând circa 370 km în lungime.

„Am ales să comparăm staţiunile Mamaia şi Sunny Beach, amândouă fiind considerate cele mai animate staţiuni de pe litoralul românesc, respectiv cel bulgăresc. Dacă românii stau mai bine la capitolul animaţie pe timp de noapte, cluburi şi distracţie, vecinii bulgari sunt totuşi foarte bine pregătiţi la capitolul hoteluri cu regim de cazare all inclusive, care s-au dovedit a fi mult mai rentabile din punct de vedere al costurilor totale alocate unei vacanţe. Mai mult, all inclusive este şi varianta de cazare preferată a familiilor cu copii, care-şi doresc mai multă comoditate şi alte servicii precum animaţie pentru cei mici, chiar în locul în care sunt cazaţi. Litoralul românesc are în jur de 40 de hoteluri cu regim de cazare all inclusive, însă acest număr este incomparabil mai mic faţă de oferta bulgarilor. Pentru simularea unor exemple de preţuri, consultanţii au ales perioada 15-21 august (de luni până duminică – 6 nopţi de cazare) pentru doi adulţi şi un copil cu vârsta de 4 ani. Preţurile exemplificate au fost simulate la mijlocul lunii iulie, nu au un caracter static şi sunt informative, aşadar acestea pot suferi modificări, chiar şi de la o zi la alta, în fiecare dintre cele două destinaţii”, arată compania.

În Mamaia, preţurile la un hotel de 4 stele cu mic dejun inclus încep de la 577 de euro şi se termină la peste 2000 euro, desigur, în funcţie de notorietatea hotelului ales.

În Sunny Beach, preţurile la un hotel de 4 stele cu regim de cazare all inclusive sau ultra all inclusive încep de la 561 euro şi se termină la 1309 euro, în funcţie de hotelul ales.

În Nisipurile de Aur, varianta de staţiune animată mai apropiată de graniţa cu România, preţurile pentru un hotel de 4 stele, încep de la 548 euro şi ajung până la 1404 euro.

În Eforie Nord, preţurile pentru aceeaşi perioadă şi număr de turişti menţionate mai sus pornesc de la 600 euro şi ajung până la 2000 euro la un hotel de 4 stele cu mic dejun inclus.

În Neptun, preţurile pornesc de la 450 euro şi ajung undeva chiar şi la 1300 euro la hoteluri de 3 stele, cu mic dejun inclus.

În Vama Veche se remarcă preţuri începând cu 350 euro şi până la 750 euro, la proprietăţi de 3 şi 4 stele (cele mai multe pensiuni/vile, nu hoteluri), nu toate cu mic dejun inclus.

În Albena, cea mai apropiată staţiune mare a vecinilor bulgari de graniţa cu România, preţurile pentru perioada menţionată mai sus, în ceea ce priveşte cazarea unei familii de 2 adulţi cu 1 copil de 4 ani, pornesc de la 789 euro şi se opresc la 1635 euro, toate variantele de hoteluri fiind cu regim de cazare all inclusive sau ultra all inclusive.

În Obzor, staţiune localizată în sudul litoralului bulgăresc, preţurile pornesc de la 740 euro şi ajung la 1819 euro la hoteluri de 4 stele cu all inclusive.

În Balchik, preţurile pornesc de la 823 euro şi ajung la 1347 euro, la hoteluri de 4 stele, tot cu regim de cazare all inclusive.

În ce priveşte parcările, începând cu 2021, parcarea în Mamaia are un sistem diferit de taxare în ceea ce priveşte cele aproximativ 7000 de locuri de parcare publice, cu plată. Conform noului regulament, taxa de parcare pentru zona 0 este de 4 lei/oră, ceea ce înseamnă că un turist care parchează pe un astfel de loc este nevoit să plătească peste 90 de lei pentru 24 ore de parcare. Dacă eşti cazat la un hotel din Mamaia care nu-ţi poate asigura loc de parcare chiar la cazare, e posibil să fii nevoit să parchezi în această zonă.

Pe de altă parte, în staţiunile din sudul litoralului românesc, lucrurile par să stea puţin mai bine la capitolul preţuri parcare. În staţiuni precum Venus, Neptun-Olimp, Jupiter, Cap Aurora sau Saturn, taxa de parcare este de 3 lei/oră şi 15 lei/zi, însă recent a fost adoptat un proiect care vizează suspendarea plăţii acestor tarife până la sfârşitul sezonului estival.

Parcarea în Albena este împărţită în 4 zone de culori diferite: în zona galbenă poţi parca gratuit, in timp ce în zonele portocalie, albastră şi verde trebuie să achiţi o taxă. În zona verde sunt cele mai mari preţuri, dat fiind faptul că este cea mai apropiată de plajă (20 leva/zi în plin sezon). Parcarea în Nisipurile de Aur are un sistem diferit de taxare: la hoteluri, tariful de parcare la exterior este între 10-15 leva/zi, însă la anumite hoteluri aceasta poate fi şi de 20 leva/zi/maşină. Există şi varianta parcărilor subterane, ceva mai scumpe (între 20-30 leva/zi), dar şi parcarea din staţiune, în zona albastră (în jur de 2 leva/oră, prin aplicaţie). În Sunny Beach, parcarea presupune spaţii mai generoase comparativ cu alte staţiuni şi în general costă între 10-15 leva/zi la hoteluri, în jur de 3 leva/oră în staţiune şi aproximativ 15-20 leva pentru o zi de staţionare într-o parcare publică din staţiune.

Un subiect intens dezbătut inclusiv în aceste zile este şi cel al închirierii şezlongurilor de la Marea Neagră, căci nu sunt puţini cei care spun că preţurile pe litoralul românesc la acest capitol sunt destul de ridicate. Desigur, şi în acest caz, preţul este discutabil, căci variază de la un operator la altul, de la o zonă la alta, dar şi de la o zi a săptămânii la alta.

Spre exemplu, în Mamaia Nord, unii turişti au plătit în luna iulie pe un şezlong simplu 30 de lei în timpul săptămânii şi 40 de lei în weekend, în timp ce alţii au plătit în zone mai pretenţios amenajate pe un pat-leagăn cu saltea de spumă cu memorie 100 lei în timpul săptămânii şi chiar şi 200 lei în weekend. Aşadar, depinde foarte mult şi de zona în care aleg turiştii să se aşeze.

În Vama Veche, pe un segment de plajă bine întreţinut, un şezlong costă în plin sezon 50 de lei, în timp ce în staţiuni precum Costineşti sau Eforie Nord, preţurile şezlongurilor pot varia între 25 şi 40 lei în funcţie de zi, loc şi perioadă.

În primul rând, pe litoralul bulgăresc, multe hoteluri includ şezlongurile în preţul de cazare.

În Albena, turiştii beneficiază de 2 şezlonguri şi o umbrelă gratuite, dintre cele localizate începând cu rândul 3. Daca vot şezlonguri mai aproape de mare, le pot închiria pentru suma de 7 leva/unitate, ceea ce înseamnă că vor da pe un şezlong în jur de 18 lei. În Nisipurile de Aur, un şezlong costă în jur de 10 leva, adică aproximativ 25 de lei. Pentru două şezlonguri şi o umbrelă ar trebui să achite în jur de 25 leva.

În Sunny Beach, cea mai animată staţiune de pe litoralul bulgăresc, preţurile la şezlonguri variază între 10 şi 20 de leva, în funcţie de zonă.

Ambele destinaţii de pe litoralul Mării Negre se pot lăuda cu restaurante bune, însă şi la acest capitol, vecinii bulgari stau ceva mai bine pentru că în primul rând au mai multe restaurante, dar şi un meniu ceva mai variat în unele cazuri, poate şi pentru că se bucură de o piaţă de peşte provenit din Marea Neagră mai dezvoltată.

”Este limpede că ambele destinaţii de litoral au un potenţial turistic fantastic, însă dacă ar fi să ne raportăm exclusiv la partea de litoral românesc, aceasta încă nu este exploatată aşa cum trebuie, iar acest lucru se vede şi se simte, chiar şi în momentul de faţă, când ne uităm la cifre şi la ezitarea oamenilor de a-şi petrece vacanţele aici. Bulgarii, pe de altă parte, deşi au la rândul lor unele creşteri de preţuri în 2022, au ce oferi de aceşti bani, lucru care se reflectă totuşi în gradul de ocupare a hotelurilor şi în dorinţa românilor de a reveni pe litoralul vecin. Este o realitate că în Bulgaria atât costul traiului de zi cu zi, cât şi veniturile, sunt mai mici decât în România”, conchide Sebastian Constantinescu.