IRCC-ul părea o soluție la ROBOR, până nu demult. Acum, IRCC-ul este 2,56%, de la 1 octombrie ajunge la 3,9%, iar de la 1 ianuarie se va duce la 5,7%, pe baza calculelor de până acum privind dobânzile tranzacţionate pe piaţa interbancară.

Urmează cele mai dificile două trimestre pentru cei cu credite legate de IRCC. Pentru un credit de 60.000 de euro luat acum un an, când IRCC era la 1,08%, DAE era de 3,38%. De la anul, DAE va ajunge la 8%. Iar rata va crește cu 68%. Creștere care se suprapune cu explozia inflației și majorările de prețuri.

Va fi un şoc pentru mulţi oameni care, anul trecut, când au luat creditul la cea mai mică dobândă, nu puteau să-şi închipuie ce va veni în doar un an. Va urma o frustrare extraordinară, care se va îndrepta către bănci, împotriva guvernului şi a partidelor, iar politicienii vor da vina pe Banca Naţională pentru modul în care a gestionat inflaţia şi politica de dobânzi, spune Cristian Hostiuc, director editorial la ZF.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA

Am discutat subiectul cu Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar.

“În primul rând, pentru cei care au luat credite acum câțiva ani, există soluția să mărească scadența și să-și păstreze rata. Adică dacă tu ai plăti 5 ani, de fapt o iei de la 0, se mărește creditul cu încă 5 ani și nu ai noua rată, ci rămâi la vechea rată. Bineînțeles, calculele se fac de fiecare bancă în parte.”, a povestit Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar.