• Introducerea taxei pe stâlp ar urma să se amâne pe o perioadă de 90 de zile, spun surse apropriate negocierilor.
  • În cele 90 de zile, guvernul, în dialog cu companiile direct afectate, ar urma să identifice o soluţie acceptabilă pentru toate părţile. 
  • Potrivit ministrului finanţelor, Tanczos Barna, valoarea taxei va fi de 1% în loc de 1,5%, iar normele de aplicare urmează a fi stabilite în următoarele 90 de zile, scrie ZF.

Introducerea taxei pe stâlp ar urma să se amâne pe o perioadă de 90 de zile, spun surse apropriate negocierilor, timp în care guvernul, în dialog cu companiile direct afectate, ar urma să identifice o soluţie acceptabilă pentru toate părţile. Negocierile se duc şi în sensul scăderii procentului, de la 1,5% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, dar şi privind stabilirea unei perioade de aplicare a taxei. Măsura anunţată duminică seara a stârnit reacţii puternice din mediul de business, cele mai afectate companii fiind cele din sectorul energetic, cu investii majore în derulare.

Potrivit ministrului finanţelor, Tanczos Barna, valoarea taxei va fi de 1% în loc de 1,5%, iar normele de aplicare urmează a fi stabilite în următoarele 90 de zile

„În momentul de faţă, sunt în curs investiţii de miliarde de euro în sectorul energetic românesc (fără precedent în ultimii 10 ani), care pot fi afectate în mod negativ. Finanţarea va fi mai scumpă, ratingul va scădea, capitalizarea bursieră va fi afectată şi ea etc. Sunt efecte des întâlnite după apariţia ştirilor de acest fel”, a scris Karoly Borbely, director general al Hidroelectrica (H2O), cel mai mare producător de energie electrică din România şi cea mai mare companie listată la Bursa de Valori Bucureşti, într-o postare pe LinkedIn.

Swiss Capital, cea mai mare casă de brokeraj de la Bursa de Valori Bucureşti, cu tranzacţii intermediate anul acesta de 7,1 mld. lei, a estimat că taxa pe construcţii speciale, pe care Guvernul Ciolacu 2 dorea să o reintroducă prin OUG cu un impozit de 1,5%, ar fi putut avea o valoare de 1 mld. lei de la cele mai mari companii din energie listate la Bursa de Valori. Pentru Petrom, Swiss Capital estimează un impozit de 430 mil. lei, iar pentru Hidroelectrica de 245 mil. lei.

Titlurile zilei

ANULAREA CREANŢELOR FISCALE RESPECTĂ PREVEDERILE CODULUI DE PROCEDURĂ FISCALĂ
TENDINȚE, RISCURI ȘI COMPANII DE URMĂRIT ÎN TEHNOLOGIE, INDUSTRIE ȘI ENERGIE
ANGAJAȚII DIN AGRI NU MAI AU FACILITĂȚI
E DOVADĂ DE CULTURĂ?
TAXĂ, DU-MĂ UNDE VREI!
CE SPUNE EY ROMÂNIA DESPRE NOILE REGULI?

Aplicarea taxei se amână pentru 90 de zile, aşa cum indică mai multe surse din domeniul energetic.