În urma unei solicitări din partea Ucrainei, Comisia Europeană a propus miercuri o serie de „măsuri temporare de liberalizare a comerţului” care ar permite Ucrainei „să îşi menţină poziţia comercială cu restul lumii şi să îşi aprofundeze în continuare relaţiile comerciale” cu Uniunea Europeană, anunţă CNN.

„Aceste măsuri temporare şi excepţionale vor contribui la sprijinirea şi încurajarea fluxurilor comerciale existente dinspre Ucraina către Uniunea Europeană” şi „ar adăuga flexibilitate şi certitudine pentru producătorii ucraineni”, a precizat Comisia în propunerea sa.

Comisia a apreciat că invazia Rusiei în Ucraina „a avut un impact negativ profund asupra capacităţii Ucrainei de a face comerţ cu restul lumii”.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Iar pentru a atenua impactul economic al agresiunii, Comisia a explicat că este „adecvat şi necesar” să se accelereze relaţiile economice mai strânse între UE şi Ucraina „pentru a oferi un sprijin rapid autorităţilor ucrainene şi populaţiei”.

Recomandarea, care ar fi valabilă timp de un an, ar include o „suspendare temporară a tuturor tarifelor restante” şi stabilirea unei „zone de liber schimb aprofundate şi cuprinzătoare” între Ucraina şi UE.

Propunerea Comisiei ar urma să elimine toate taxele de import pentru produsele industriale, fructe şi legume.

În această propunere, Comisia speră ca aceste măsuri să „stabilească condiţiile pentru consolidarea relaţiilor economice şi comerciale” în scopul „integrării treptate a Ucrainei în piaţa internă a UE”.

„Am discutat cu preşedintele Zelensky despre modalităţile de susţinere a economiei” şi a precizat că propunerea de astăzi “va facilita foarte mult exportul de produse industriale şi agricole ucrainene către UE”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Propunerea trebuie să fie aprobată de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene.