Germania şi Franţa au emis un avertisment comun împotriva interzicerii vizelor turistice pentru ruşi, afirmând că o astfel de măsură, susţinută de alte state membre ale Uniunii Europene, ar fi contraproductivă, relatează Reuters.

Punctele de vedere privind vizele turistice vor fi în centrul unei reuniuni a miniştrilor de externe ai blocului la Praga, marţi şi miercuri, când aceştia vor discuta ce măsuri suplimentare de sancţionare a Rusia pentru invazia sa în Ucraina.

Miniştrii apărării reuniţi la Praga vor fi probabil de acord, în principiu, cu pasul mai puţin controversat de a organiza misiuni comune de antrenament militar pentru trupele ucrainene.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Cele două ţări din conducerea blocului susţin o examinare atentă a cererilor de viză pentru riscuri de securitate, dar consideră că vizele ar trebui totuşi eliberate. “Nu trebuie să renunţăm la susţinerea elementelor pro-democratice cu societatea rusă”, au spus ele. “Politicile noastre în materie de vize ar trebui să reflecte acest lucru şi să permită în continuare contactele între persoane în UE cu cetăţeni ruşi care nu au legătură cu guvernul rus.

“Nu ar trebui să subestimăm puterea de transformare a experienţei directe a vieţii în sistemele democratice, în special pentru generaţiile viitoare”, au adăugat cele două state într-un document văzut de Reuters.

Alţii, în special statele membre estice şi nordice, au pledat cu tărie pentru o interdicţie.

“Mi se pare foarte provocator faptul că vedeţi bărbaţi ruşi pe plajele europene din sudul Europei şi, în acelaşi timp, bărbaţi ucraineni cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani nu pot nici măcar să îşi părăsească ţara, ci trebuie să lupte pentru libertatea lor”, a declarat săptămâna trecută ministrul danez de externe Jeppe Kofod.

“Credem că este corect ca noi, împreună, în Europa, să putem limita şi tăia accesul turiştilor din Rusia, iar acest lucru ar trimite un mesaj clar preşedintelui Putin.”

Un diplomat al UE a declarat că miniştrii de externe ar putea fi de acord în principiu să suspende un acord de facilitare a vizelor cu Rusia, ceea ce ar însemna că ruşii se vor confrunta cu o procedură mai lungă şi plătesc 80 de euro în loc de 35 pentru vizele UE, dar că diviziunile privind interdicţiile de viză pentru turism sunt prea profunde pentru orice acord în acest sens.

Ruşii intră în cea mai mare parte în UE prin frontierele terestre ale Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei şi Finlandei, a declarat săptămâna trecută ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis, adăugând că aceste ţări ar putea acţiona pe cont propriu dacă UE nu ajunge la un acord.

Între timp, şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că speră că miniştrii apărării îi vor da undă verde pentru a începe să lucreze la o misiune de pregătire militară a UE pentru Ucraina.