• UniCredit estimează că România accesează 4,2 miliarde de euro din PNRR, echivalentul a 1,1% din PIB.
  • România, Polonia și Turcia se numără printre cele mai căutate țări de către investitorii străini care achiziționează obligațiuni de stat.
  • Principala provocare pentru România rămâne reducerea deficitului bugetar.

UniCredit Bank, una dintre cele mai mari bănci din Europa Centrală şi de Est, cu prezenţă şi în România, publică la Viena primele previziuni şi trenduri economice în regiune pentru 2025. Analiza ia în considerare impactul politicii protecţioniste a lui Trump, recesiunea din Germania, inflaţia şi evoluţia dobânzilor. Economia României resimte un impact redus din partea politicii protecţioniste a lui Trump, dar un impact mai mare din evoluţia economiei germane, scrie ZF.

Va susține cererea internă ritmul de creștere economică în regiune?

Creșterea economică în regiune se bazează pe cererea internă și mai puțin pe exporturi, care au reprezentat motorul de creștere pentru Europa Centrală și de Est în ultimele două decenii. Salariile continuă să crească în regiune, depășind inflația, conform estimărilor UniCredit. România înregistrează o evoluție favorabilă din acest punct de vedere în 2025. Deoarece majorarea salariilor depășește creșterea inflației, populația reușește să economisească.

Investițiile publice contribuie mai mult la creșterea economică în 2025, în special datorită fondurilor europene și PNRR. UniCredit estimează că România accesează 4,2 miliarde de euro din PNRR, echivalentul a 1,1% din PIB, comparativ cu 0% în 2024.

Titlurile zilei

TIKTOK BLOCAT ÎN SUA
DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ

Ce tări sunt căutate de investitori?

Polonia accesează 15,7 miliarde de euro din PNRR în 2024, echivalentul a 1,9% din PIB, iar pentru 2025, prognoza UniCredit indică o creștere la 17,5 miliarde de euro, adică 2% din PIB. România înregistrează cel mai mare deficit bugetar din regiune, ajungând la 8,6% din PIB, comparativ cu 6% în Polonia și sub 5% în Ungaria. Toate țările din zonă mențin deficite bugetare. Datoria publică continuă să crească, iar în cazul României, UniCredit estimează atingerea pragului de 60% din PIB în 2026. Ungaria înregistrează cel mai ridicat nivel al datoriei publice ca procent din PIB.

România, Polonia și Turcia se numără printre cele mai căutate țări de către investitorii străini care achiziționează obligațiuni de stat.

Care este principala provocare pentru România?

Analiștii UniCredit estimează o scădere a inflației în toate țările din regiune, ceea ce poate determina reducerea dobânzilor de către banca centrală. Conform prognozelor, dobânda scade la 5,5% în 2025 și ajunge la 4,5% în 2026.

Analiștii băncii estimează o îmbunătățire a poziției externe a României, măsurată prin balanța de plăți, după situația dificilă din 2024.

Competitivitatea economiei românești s-a erodat în ultimii ani din cauza creșterii salariilor, corelată cu stabilitatea cursului de schimb.

UniCredit consideră că leul este supraevaluat și prognozează o creștere a cursului de schimb de la 4,97 lei/euro la 5,07 lei/euro în 2025 și la 5,15 lei/euro în 2026.

Principala provocare pentru România rămâne reducerea deficitului bugetar. Analiștii UniCredit consideră că pachetul de austeritate aprobat la finalul anului trecut nu este suficient pentru reducerea deficitului de la 8,6% la 7%, ceea ce face ca o creștere a impozitelor și taxelor să fie inevitabilă pentru atingerea acestei ținte.