• Alocarea a 4-5% din buget către agricultură ar putea revitaliza sectorul agricol și cotațiile bursiere asociate.
  • Companii precum Medlife, cu un istoric solid de achiziții, și One United Properties oferă perspective atractive, în timp ce volatilitatea la Transport Trade Services și TeraPlast ar putea reprezenta oportunități pentru investitori în contextul expansiunii internaționale.
  • Alinierea prețurilor din România cu cele regionale ar putea consolida poziția companiilor din BET, inclusiv prin contracte internaționale.

Valul generat de Black Friday-ul din Statele Unite se resimte și pe piața bursieră din România. Indicele BET, al Bursei de Valori București, a înregistrat o scădere de aproape 2 procente și ajunge la 16.344 de puncte. Cele mai mari scăderi sunt la Medlife (-5,88%), Teraplast (-4,84%), TTS (-4,36%), Transelectrica și Nuclearelectrica, ambele cu scăderi de 3,26%.

Paul Maior, pentru Aleph Business:

“Dacă ne ducem spre un 4-5% din bugetul statului spre agricultură, eu cred că sectorul ăsta agricol va avea un viitor mult mai bun și cotația acțiunilor în perioada următoare va fi mai bună și un impuls pozitiv va fi în piață în sectorul ăsta. De asemenea, pe energie, la fel mă aștept la chestia asta, mă aștept să văd niște creșteri la anul, nu cred că de la anul ăsta, dar de la anul, mă aștept la niște creșteri la prețul petrolului și cred că Petrom va avea o viață bună pe bursă în continuare și anul viitor.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO

Companii de energie, inclusiv Hidroelectrica, Nuclearelectrica și așa mai departe, tot ce înseamnă asta de energie, cred că va merge bine pentru ca să devenim independenți energetici și așa mai departe, la fel și Romgaz.

Și din punctul meu de vedere, la un moment dat, prețurile din România se vor alinia cu prețurile din regiune, iar o companie precum Medlife, care au făcut un continuu achiziții, numai de când s-au listat pe bursă, au făcut vreo 50 de achiziții cred, cu siguranță va profita de cota de piață pe care au acapărat-o pentru a profita de acele creșteri de prețuri, au avut o scădere destul de ok. E bine, au mers bine anul ăsta, nu mă plâng cu Medlife, dar dacă continuă scăderile săptămâna aceasta cred că vor fi niște prețuri mai bune.”

Paul Maior, verbește despre prețul Fondului Proprietatea:

“La fel și la One United Properties, mă aștept din nou să văd niște prețuri bune și chiar cred că deja a ajuns la un preț ok. Fondul Proprietatea mi se pare are la un preț ok. Transport Trade Services, de vreo 3-4 luni de zile, le spuneam celor din comunitatea mea de pe Discord că vor scădea acțiunile spre 4,3 lei pe acțiune. Nu știu cât era atunci. Acum e la 4,28 lei, a încheiat  vineri. Și cred că e posibil să o vedem chiar sub 4 dacă continuă volatilitatea asta pe scădere săptămână asta. Este o companie interesantă din punctul meu de Vedere.  La fel, mă uitam la TeraPlast, cred că deja sunt niște prețuri foarte ok. Dacă se va termina și războiul din Ucraina, cei de la TeraPlast vor avea de lucru acolo, au investit și BlackRock, și Vanguard, cu siguranță au văzut sunt ceva contracte în perioada următoare și e posibil să lucreze și acolo. Mai ales că au făcut o achiziție în Republica Moldova, una în Croația, acum recent în Austria, așa mai departe. Deci avem companii bine poziționate în indicele BET și cred că investitorii, în perioada următoare, n-ar trebui să fie prea speriați.

Da, Fondul Proprietatea a fost înființat în 2005 și a fost făcut pentru a despăgubi românii de proprietățile care au fost luate pe vremea comunistă. Franklin Templeton și-a făcut treaba foarte ok ca administrator, a fost chiar un management foarte profesionist, chiar am avut ocazia să-l cunosc și am avut și invitații aici la hub-ul investitorilui din Cluj-Napoca. Ei au avut foarte multe clinciuri cu statul român, statul român le-a încercat de tot felul de chestii care celor de la Fondul Proprietatea nu le-au convenit. Mai mult de atât să nu uităm că în Fondul Proprietatea nu mai există deținerea de Hidroelectrica, care era cea mai mare deținere și reprezenta o foarte mare parte din portofoliu iar acum Fondul Proprietatea chiar dacă mai deține active importante precum 49% din SanRom, 20% aeroportul București, aeroportul Constanța, aeroportul Timișoara, ceva din Alro Slatina, Plafar și multe alte active, ca și grup, nu mai reprezintă un fond atât de mare încât să prezinte un foarte mare interes pentru cei de la Franklin Templeton. Deci nu-i neaparat chestie de panică, nu-i neaparat că Fondul Proprietatea nu mai avea potențial sau că pe piața din România ar fi niște probleme economice și cei de la Franklin Templeton și-ar face grijă.

Pur și simplu au luat deciza, au analizat bine piața din România, au analizat foarte bine clinciurile pe care le-au avut cu statul român și pentru comisioanele pe care le-au cerut statul și condițiile pe care le-au pus statul și au luat decizia asta de a nu o administra. Din cât te știu acum, au fost pe lista aia de propuneri vreo cinci administratori, nu a fost nominalizat niciunul, dar sunt foarte curios cine vor fi acei administratori sau cine va fi administratorul ales. Nu știu dacă va fi ceva companie străină, dacă va fi ceva de stat.

Rămâne de văzut însă, indiferent cine va veni, dacă va fi profesionist, Fondul Proprietatea va continua treaba, rămâne de văzut dacă va rămâne tot așa pe ideea de lichidare sau dacă se va transforma într-un FP 2.0 care să facă și investiții de private equity și chestii de genul acesta. Odată ce vine un nou administrator, posibil să vină cu o nouă viziune asupra fondului și atunci rămâne de discutat, oricum la ce preț au ajuns acum acțiunile Fondului Proprietatea. Deja sunt chiar destul de interesante în comparație cu voalul companiei.”