• Inflația ajunge la 4,9%, iar BNR estimează o reducere la 3,5% până în 2025, influențată de modificările legislative și secetă.
  • Prof. Dr. Ray F. Iunius subliniază necesitatea predictibilității fiscale pentru afaceri și stabilitatea guvernamentală.
  • Cheltuielile mari ale românilor pe vacanțe externe contribuie la deficit, iar dezvoltarea turismului intern ar putea schimba acest deficit în excedent.

Contextul economic actual egal volatilitate și incertitudine. Care transformă economia și societatea.
Inflația încheie anul la un nivel de 4,9%. Cu o reducere de 3,5% la finalul lui 2025 și la 3,3% la sfârșit de T3/2026, estimează BNR. De unde fluctuațiile? BNR indică modificările legislative în domeniul energiei, aplicate în aprilie 2024, dar și seceta severă din acest an. Situația fiscal-budgetară contribuie și ea la presiunea inflaționistă.

Pe lângă asta, escaladarea conflictelor geopolitice și starea slabă a economiei europene se reflectă și în slăbiciunile din economia României. Soluția? Să menținem ritmul ridicat de atragere a fundurilor europene, transmite Mugur Isărescu. Asta în timp ce, după 17 ani, Ministerul Energiei are o nouă strategie pentru România. Poate ar trebui să preluăm și noi modelul Elveției.
Să neutralizăm tensiunile și să investim. Sunt concluziile Investment in Hospitality Properties in the CEE Region.

Ce spune PROF. DR. RAY F. IUNIUS, CEO-ul grupului educațional Winsedswiss pentru Aleph Business?

,,Prima veste bună e că România a început să apără pe harta ospitalității mondiale. Ce vor oamenii în această industrie de la guvern: nimic. Adică să-i lasă în pace, primul lucru. Oricare ar fi guvernarea și dacă pot să facă ceva, să le dea predictibilitate. Să știe și ei cât vor fi taxele anul viitor, să știe cât va fi dobânda. Ai nevoie, ca să-ți faci un plan de afaceri, să știi pe ce lume ești.

Titlurile zilei

LE-O DĂM ÎN VOT!
CE SE ALEGE DE BUSINESS?
CE VOR DEZOLTATORII DE LA GUVERN?
CNA CERE DEMISIA LUI BOGDAN IVAN
MERGI FĂRĂ VIZĂ ÎN SUA
DOI CANDIDAȚI CER ANULAREA PRIMULUI TUR

Și responsabil de a defini pe ce lume vom fi la anul, va fi viitorul guvern, evident, da? Este o influență mult prea mare în România a politicului și a părții administrative în business, care n-ar trebui să fie. De câte ori un guvern mărește impozitele și taxele, de atâtea ori exact în buzunarul dumneavoastră ies acești bani. Ce vor oamenii de afaceri? Nu vor taxe mai mici ca să se îmbogățească, vor măcar ca taxele pe care le știu să rămână aceleași, indiferent de foamea care o are orice guvern și orice stat după bani.”

Ar trebui să ne petrecm vacanțele de lux în România?

Deficitul bugetar reprezintă o problemă majoră, iar industria turismului are și ea o parte de vină. Mulți români cheltuie miliarde în vacanțe peste hotare, în loc să investească în turismul din țară. Aceasta contribuie la adâncirea deficitului. În București, există aproximativ 100.000 de oameni care își permit vacanțe de lux. Ar trebui să încurajăm, alături de colegii din industrie, să își petreacă vacanțele de lux în România. Totuși, nu ar trebui ca aceste vacanțe să fie mai scumpe și mai puțin confortabile decât cele din alte țări. Dacă reușim să dezvoltăm industria turismului în România, să aducem branduri de renume și să creăm condiții de calitate, deficitul bugetar ar putea să devină un excedent, cel puțin în sectorul turismului, spune Prof. doc. Ray. F. Iunius CEO-ul grupului educațional Winsedswiss.