• Între 16% și 25% dintre companii se așteaptă la o creștere a cifrei de afaceri și a profitului cuprinsă între 10% și 20% în 2024, semn că există optimism în mediul de afaceri românesc.
  • Majoritatea companiilor (63%-93%) estimează că numărul de angajați va rămâne constant, ceea ce sugerează o abordare precaută în extinderea resurselor umane.
  • Peste 60% dintre respondenți consideră că stabilitatea mediului fiscal și de reglementare este crucială pentru dezvoltarea afacerilor în 2024, acest lucru evidențiază necesitatea unor politici stabile pentru susținerea creșterii economice.

Studiul “Barometrul Business Evolution 2024,” este realizat de Doingbusiness.ro și reflectă perspectivele a peste 800 de manageri și antreprenori. Raportul scoate în evidență așteptările privind creșterea cifrei de afaceri, profitabilitatea, ocuparea forței de muncă și factorii critici pentru succesul afacerilor românești în contextul economic actual. Aceștia au fost selectați în urma participării lor la evenimente din întreaga țară.

Care sunt principalele concluzii și date?

Pe evoluția cifrei de afaceri și a profitabilității pe anul 2024, datele ne arată că:

  • între 16% și 25% dintre companiile intervievate prognozează o creștere a cifrei de afaceri cuprinsă între 10% și 20% în 2024.
  • între 21% și 25% dintre antreprenori anticipează o creștere a profitului cuprinsă între 10% și 20% pentru acest an.

Pentru stabilitatea forței de muncă avem următoarele date:

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
  • între 63% și 93% dintre companiile intervievate estimează că numărul de angajați va rămâne relativ constant în 2024, în timp ce doar o mică parte preconizează o creștere modestă a angajărilor.
  • stabilitate reflectă o abordare precaută a companiilor în ceea ce privește extinderea operațională, cu accent pe optimizarea resurselor actuale.

În legătură cu stabilitatea reglementărilor ca prioritate:

  • între 31% și 44% dintre respondenți au declarat că sunt încrezători în evoluția pozitivă a economiei naționale în 2024, în timp ce 63% până la 93% subliniază importanța stabilității mediului de reglementare și fiscalizare pentru a susține creșterea afacerilor
  • această focalizare pe stabilitate evidențiază îngrijorările legate de posibile schimbări legislative și impactul acestora asupra planificării strategice

În ansamblu, acest studiu oferă o perspectivă asupra modului în care liderii de afaceri din România își adaptează strategiile pentru a face față provocărilor economice și pentru a valorifica oportunitățile pieței în 2024. Majoritatea respondenților (42%) sunt manageri sau antreprenori de la business-uri cu cifra de afaceri sub 250.000 de euro.