Un raport al BNR arată că facturile la energie din România pot crește cu 50, 75 sau 150% – în cel mai sumbru scenariu – în viitorul apropiat.
Iar din cauza facturilor usturătoare, 43.000 de companii riscă să intre în faliment. Acestea au o pondere a costurilor cu electricitatea și gazele naturale de peste 5% din total, scrie ZF.
În 2020, companiile nefinanciare au avut cheltuieli în valoare de 20,2 miliarde de lei, adică 1,3% din cheltuielile de exploatare. Cele mai mari costuri le-au înregistrat companiile din industria prelucrătoare, urmate de servicii și imobilare. Paradoxal, însă, guvernul a eliminat marile companii consumatoare de energie din schema de compensare a costurilor.
În rândul populației, cheltuielile pot ajunge de la 9% până la 30% din venitul unei familii.
Am discutat subiectul cu Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR.
“Eu aș vedea lucrurile puțin altfel. Sigur, cifra în sine ar arăta în felul acesta în care ați spus și dumneavoastră, dar noi nu am făcut o estimare neapărat a creșterilor de prețuri care vor fi în scenariul pe care l-ați descris, ci o evaluare dacă asemenea creșteri de prețuri s-ar produce, care ar fi impactul în economie. Deci nu am prognozat o creștere de prețuri ca atare. Nu știm cum vor evolua prețurile pe piața energiei.
Am mai făcut câteva scenarii să vedem cât de rezilientă este economia românească în cazul în care vom asista la asemenea creșteri de prețuri.”, a declarat Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR.