Un oficial rus spune că jumătate dintre clienţii străini ai Gazprom au deschis conturi în ruble pentru a plăti

Aproximativ jumătate dintre cei 54 de clienţi străini ai Gazprom Export au deschis conturi bancare în ruble pentru a plăti pentru gazul rusesc, a spus joi vicepremierul rus Alexander Novak, potrivit TASS.

„Există 54 de companii, inclusiv companii mari, mijlocii şi mici, care au contracte cu Gazprom Export”, a declarat Novak, în cadrul conferinţei maratonului educaţional New Horizons. „Ştiu că aproximativ jumătate dintre ele au deschis deja conturi, unul în valută şi unul în ruble”, unde valuta străină este ulterior convertită în ruble pentru plată.

Lista finalizată a cumpărătorilor de gaz rusesc, care au fost de acord să treacă la plăţi în ruble, va fi publicată în următoarele zile, a promis vicepremierul, citând calendarele complexe de plată şi de plăţi anticipate.

„Acestea sunt aranjamente prelungite în timp – livrările din aprilie, de exemplu, sunt plătite în mai”, a explicat Novak.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret la 31 martie, aprobând noul plan de plată a gazului în schimbul rublelor pentru cumpărătorii din „ţări neprietenoase”, informează Ziarul Financiar. Acum, aceştia trebuie să transfere valute străine către Gazprombank, care va cumpăra ruble pe piaţă şi va transfera moneda rusă în conturile speciale în ruble ale importatorilor.