Viceprefectul landului Austria Inferioară, Franz Schnabl, fost ge­neral de poliţie, liderul regional al partidului social democrat SPO şi politician controversat aflat în cam­panie electorală, a cerut ca Austria să redevină proprietar majoritar al companiei OMV, proprietarul Petrom, potrivit Kurier.

„Afară“ cu acţionarii, a spus el.

Schnabl a subliniat că în timp ce compania şi-a dublat vânzările şi profiturile şi a câştigat aproape 2,5 mi­liarde de euro, austriecii nu-şi mai pot permite să cumpere carburanţi. Vânzările au crescut cu 124%, până la 30,6 miliarde de euro. Venitul net atribuibil acţionarilor a crescut cu 95% până la 2,493 miliarde de euro.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Este „indecent“ că OMV şi alte companii petroliere „câştigă miliarde în timp ce austriecii sunt sărăciţi“, a declarat acesta. Excesul de profit din perioada de criză ar trebui să revină oamenilor.

Schnabl a prezentat un plan în trei puncte pentru limitarea preţului carburanţilor care include şi exclu­derea acţionarilor din cadrul compa­niei petroliere. Cu acest plan, preţu­rile carburanţilor ar putea fi reduse imediat, potrivit acestuia.

Oficialul austriac şi-a justificat cererea privind naţionalizarea OMV prin faptul că transferurile lunare de miliarde de la şoferi către şeici pe­trolieri şi alţi acţionari OMV duc la sărăcirea treptată a Austriei. Compa­nia OMV este proprietatea comună a austriecilor, iar aceasta trebuie din nou să-şi asigure în primul rând mandatul de aprovizionare pentru compatrioţi.

Indra Collini, purtătoarea de cuvânt a NEOS, partidul liberal de centru din Austria Inferioară, s-a declarat de acord cu ideea lui Franz Schnabl, adăugând însă că subiectul este mult prea complex pentru ca acesta să funcţioneze aşa. „Simplul fapt că republica cheltuieşte miliarde din impozite pentru cumpărarea de acţiuni arată cât de iluzorie este această abordare“, a declarat Collini.

Potrivit Die Presse, compania se luptă cu criza în ciuda profiturilor mari, aliatul de multă vreme al Austriei, Moscova, transformân­du-se într-un coşmar.

În industrie există de ceva vreme speculaţii privitoare la o posibilă împărţire a OMV între sectorul tradiţional al petrolului şi gazelor şi cel al produselor chimice şi plastice.