Comisia Europeană a declarat marți că deschiderea de conturi în ruble la o bancă rusă pentru a plăti gazul ar încălca sancțiunile Occidentului împotriva Moscovei, după ce un ghid cu privire la modul în care companiile pot achiziționa în continuare combustibil rusesc a fost publicat la Bruxelles, scrie Reuters.

Țările și companiile așteaptă de săptămâni întregi clarificări cu privire la modul în care pot proceda, după ce Moscova, la sfârșitul lunii martie, a cerut cumpărătorilor străini care doresc să continue aprovizionarea să înceapă să plătească gazul în ruble.

Conform unui ghid actualizat, companiile pot plăti pentru gazul rusesc, cu condiția să facă acest lucru în moneda convenită în contractele lor existente și să declare tranzacția încheiată atunci când acea monedă este plătită. De menționat este faptul că aproape toate contractele de aprovizionare pe care companiile din UE le au cu gigantul rus Gazprom, principalul furnizor de gaz, sunt în euro sau dolari.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO

În acest context, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat marți că deschiderea unui cont în ruble la Gazprombank ar încălca sancțiunile impuse de UE: „Depășește indicațiile pe care le dăm statelor membre cu privire la ceea ce era permis”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Decretul președintelui rus Vladimir Putin spunea că o tranzacție va fi considerată finalizată numai după ce moneda străină va fi convertită în ruble, iar companiile vor avea nevoie de două conturi bancare pentru a permite acest lucru, câte un cont pentru fiecare monedă.

Rusia a tăiat aprovizionarea cu gaze către Bulgaria și Polonia luna trecută, după ce acestea au refuzat să se conformeze cererii sale de plată în ruble.

Cumpărătorii de gaze din Europa, unde gazul rusesc este utilizat pe scară largă pentru încălzirea locuințelor și generarea de energie electrică, încearcă să rezolve problema de plată și par să adopte poziții diferite cu privire la condițiile impuse, conform Reuters.

Îndrumările Comisiei spuneau că odată ce depune euro sau dolari pentru efectuarea plății, o companie ar putea evita legăturile cu banca centrală rusă, care este sancționată și care ar fi putut fi implicată în conversia din euro în ruble.