Turcia ar putea să nu fie singura ţară care se confruntă cu o criză monetară, având în vedere perspectivele de creştere a dobânzilor în SUA, a declarat Mark Mobius, important investitor pe pieţele emergente, citat de CNBC. Conform Nomura, şi România este expusă riscului unei crize de acest fel.
Advertisment
“Da, bineînţeles că se poate”, a declarat Mobius la emisiunea “Closing Bell”, ca răspuns la o întrebare dacă deprecierea bruscă observată la moneda turcească – lira – s-ar putea răspândi şi în alte ţări.
“Cu rate ale dobânzii mai mari în SUA, toate ţările care au datorii în dolari vor fi afectate”, a spus investitorul, care este partenerul fondator al firmei de investiţii Mobius Capital Partners.
Titlurile zilei
Marţi, lira turcească s-a prăbuşit la un minim record, în timp ce preşedintele ţării, Recep Tayyip Erdogan, a apărat reducerea continuă şi controversată a dobânzilor de către banca centrală, pe fondul creşterii inflaţiei cu două cifre.
Mobius nu a precizat ce alte ţări sunt vulnerabile la o criză monetară. Vestea bună, spune el, este că, de la criza financiară asiatică din 1997, multe pieţe emergente s-au împrumutat mai mult în monedele lor locale.
O analiză publicată săptămâna trecută de banca de investiţii Nomura a constatat că cele patru pieţe emergente cele mai expuse riscului unei crize a cursului de schimb sunt Egiptul, România, Turcia şi Sri Lanka.
Analiza a luat în considerare indicatori precum datoria externă ca procent din produsul intern brut, raportul dintre rezervele valutare şi importuri şi indicele pieţei bursiere.
“Privind în perspectivă, perspectiva normalizării politicii monetare de către Fed pe fondul încetinirii economice a Chinei nu este o combinaţie deosebit de bună pentru pieţele emergente”, a declarat Nomura în raportul său de săptămâna trecută.
Rezerva Federală a SUA urmează să înceapă luna aceasta reducerea ritmului achiziţiilor sale de active. Majoritatea oficialilor Fed au declarat că nu vor lua în considerare majorarea ratelor cel puţin până când reducerea treptată nu se va încheia.
Acest lucru a venit într-un moment în care pieţele emergente se confruntă cu alte provocări, cum ar fi deficitele fiscale şi de cont curent în creştere, precum şi creşterea preţurilor la alimente, a declarat Nomura.
Ratele mai mari ale dobânzilor nu înseamnă neapărat “o mare scădere” a pieţelor, a declarat Mobius. Companiile cu câştiguri solide şi marje bune ar continua să se descurce bine într-un mediu cu rate ale dobânzii în creştere, a spus investitorul, adăugând că India şi Taiwan sunt cele două pieţe preferate ale sale.
În ceea ce priveşte Turcia, Mobius a spus că o monedă mai slabă ar putea duce la exporturi mai bune din această ţară.
“Companiile pe care le deţinem în Turcia au câştiguri în dolari, în euro. Iar cu o liră turcească mai slabă, le merge mai bine, deoarece costurile lor sunt mult mai mici”, a spus el.