- Bitcoin se tranzacționează la 95.500 de dolari, în scădere cu 14% față de all-time high, iar Ethereum se află la 3.300 de dolari.
- Vânzările agresive și incertitudinea investitorilor exercită presiune, dar piața dă semne de stabilitate, posibil datorită intervenției instituționale.
- Venirea lui Donald Trump la Casa Albă cu politici pro-cripto ar putea transforma industria și impulsiona piața.
Piața cripto trece printr-o perioadă de instabilitate, Bitcoin ajunge la 93.500 de dolari, în scădere cu 14% față de all-time high, dar totuși la peste dublul valorii de acum un an.
Advertisment
În același timp, altcoin-urile, inclusiv Ethereum, înregistrează pierderi semnificative, ceea ce temperează entuziasmul începutului de an. Cu toate acestea, 2025 promite să fie un an interesant, deoarece este primul trimestru de după halving, iar perspectiva unui președinte pro-cripto la Casa Albă, Donald Trump, alimentează speculațiile.
Ce declară Alexandru Hobincu, pentru Aleph Business?
„Deși există o putere foarte mare de vânzare pe o văd în graficele de Futures pe Bitcoin, și anume, există o valoare delta acolo care înseamnă de fapt vânzătorii de tip market, care sunt în număr extrem de mare, ceea ce înseamnă că sunt foarte mulți vânzători agresivi în piață, prețul a rămas în același punct. Ne uităm undeva în noiembrie, pe data de 24, când prețul era 97.000 și actualmente este 93.000. Ei bine, de atunci până acum au fost aproximativ 5,3 miliarde de ordine de vânzare agresivă, cu 5,3 miliarde mai mult decât ordinele de vânzare pasive de tip limit. Și totuși prețul a rămas la același nivel.
Titlurile zilei
Ei bine, tradus într-un limbaj foarte simplu, înseamnă că în ciuda faptului că au fost vânzători extrem de agresivi toate aceste luni, prețul a rămas în același punct, ceea ce înseamnă o absorpție extrem de mare din partea instituțiilor. Cu alte cuvinte, da, mă aștept la pump-uri destul de măricele, eu estimez chiar 116.000-120.000. Nu exclud nici creerea de mici dump-uri pentru a achiziționa mai multă lichiditate, dar per total, pe un termen mai lung, aș vedea acest lucru”, declară el.
Unde vede Alexandru Hobincu cele mai mari oportunități în piața criptomonedelor?
„Atât Bitcoin cât și Ethereum sunt criptomonede, sau, criptospace-uri, care din punctul meu de vedere sunt limitate. Ce înseamnă limitate? Înseamnă că la o adopție extrem de mare în lume, ele nu pot face față din punct de vedere tehnic al capacității de procesare a tranzacțiilor.
Aș tinde să cred că alte proiecte sunt mult mai performante decât Bitcoin și Ethereum. Deocamdată Bitcoin a rămas numărul 1, cel puțin la nivel de marketing, deși dacă ne raportăm exclusiv la puterea de adopție, nu cred că va face față, poate doar prin terți sau exchange-uri centralizate. Dar aș tinde să cred că numărul sau zilele Bitcoin sunt cumva numărate pe un termen mai lung, iar că criptomonedele vor vedea o schimbare totală a acestui spațiu.
Este timpul ca blockchain-ul să se maturizeze, pentru că dacă nu se maturizează, nu văd un viitor extrem de bun fără această maturizare de care zic și fără o adopție la nivel mai mare, pentru că interesul în momentul de față este destul de scăzut”, spune acesta.