Transportatorul naţional de gaze naturale Transgaz (simbol bursier TGN) a obţinut un profit net de 258,3 milioane de lei la nivel consolidat în primul trimestru din 2022, înregistrând astfel o creştere de 67% prin comparaţie cu nivelul din T1/2021, conform unui raport publicat la bursă.

Veniturile din activitatea de exploatare, înainte de activitatea de echilibrare şi construcţii conform cu IFRIC12, au ajuns la 457,1 milioane de lei, de la 456,4 milioane de lei în primele trei luni de anul trecut.

Profitul din exploatare a fost marcat de o creştere de 35% la aproape 240 de milioane de lei, în timp ce rezultatul din activitatea financiară a fost de 75,2 milioane de lei, în urcare cu 356%. Totodată, cheltuielile din activitatea de echilibrare au crescut cu 327% la 317 milioane de lei.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

„Principalul impact al subsidiarelor în rezultatul consolidat este determinat de evoluţia cursului MDL (leu moldovenesc) comparativ cu moneda EUR în care a fost atrasă parţial sursa de finanţare a proiectului de investiţie derulat de subsidiară şi comparativ cu moneda de raportare a situaţiilor financiare consolidate (RON)”, reiese din raportul trimestrial.

La sfârşitul lunii aprilie, acţionarii Transgaz au aprobat distribuirea unui dividend brut per acţiune de 14,82 lei, randamentul atingând 6,3% în funcţie de preţul de la închiderea şedinţei din 13 mai, respectiv 234 de lei per unitate.

În ceea ce priveşte riscurile luate în considerare de societate, Transgaz numeşte în acest sens conflictul militar ruso-ucrainean, însă „în cazul în care importurile de gaze din Ucraina vor fi sistate, fluxurile de gaze pot fi redirecţionate prin punctul de intrare de la Negru Vodă şi prin alte puncte de interconectare cu operatorii de transport din Bulgaria şi Ungaria”.

Anul acesta, acţiunile TGN au urcat cu 1,5% pe un rulaj de 53,4 milioane de lei. Indicele BET a scăzut cu 6,4% în aceeaşi perioadă.

Capitalizarea societăţi controlate în proporţie de 58,5% de statul român prin Secretariatul General al Guvernului este de 2,8 miliarde de lei, arată datele BVB.