• Start-up-ul Robonnement vrea să democratizeze roboții, adică oricine să poată să-i folosească și să-i dețină.
  • Nimrod Malinas spune că a creat o nouă clasă de active, munca roboților. „Asta e viitorul”, spune el.
  • În 2025, Robonnement vrea să deschidă trei filiale, una în Austria, una în Italia și una în Franța și să scaleze proiectul pe care îl începe în România.

Startup-ul Robonnement, o platformă care conectează roboții de producători, proprietari și utilizatori, vine pe piața din România. „Misiunea noastră este să democratizăm roboții, adică oricine să poate să-i folosească și, într-un fel, oricine să poate să-i dețină.”, spune Nimrod Malinas, fondatorul companiei.

„Am creat un nou asset class, o clasă de active nouă, munca roboților. Adică nu e robotul, nu e mașinaria care lucrează, ci e munca în sine. De ce facem asta? Pentru că eu cred că ăsta e viitorul.”, spune el, pentru Aleph Business.

Practic, e un fel de coffee to go, dar coffee to go la calitate de barista. Este un robot care, atunci când apeși butonul, îți face cafeaua. Iar robotul este de forma unui braț, cu 6 axe, care reușește să facă mișcările pe care un om le face cu mâna. El imită mișcările umane. Are mișcările și know-how-ul de la oameni.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

Oricine poate deține o parte din robotul „barista”, care face cafea

„Cea mai tare chestie la proiect este că oricine poate să cumpere o parte din cafenele. Adică dacă vin francizele și centralizează, dacă vrei să faci o franciză, probabil îți trebuie câteva mii de euro să cumperi franciza respectivă și să-ți găsești locație și așa mai departe.”

„În Elveția avem peste 150 de oameni, care dețin o parte din robot. Adică dacă robotul vopsește mașini Porsche, tu poți să cumperi practic 10% din robotul respectiv și 10% din chiria lunară care ne plătește Porsche, tu poți să încasezi în aplicația ta direct.”

„Asta vrem să facem doar cu cafenele în România. De la 100 de euro oricine poate să cumpere un mic share, o mică acțiune dintr-o cafenea sau mai multe cafenele și vezi în timp real cât profit ți-a făcut robotul astăzi, câte cafele a vândut, cam ăsta e conceptul.”

Faci trading cu robotul, la propriu

Munca robotului îți dă dividende. Zilnic, pe aplicație. Aplicația există și va fi disponibilă curând pe Apple Play sau Google Play, spune Nimrod Malinas.

„Poți să-ți vinzi părțile roboților pe o piață secundară. Adică poți să faci trading cu ele dacă vrei. Cu Robonnement am făcut asta în Europa de vest.

Nu sunt acțiuni ale companiei. Sunt efectiv acțiuni dintr-un roboțel, un fel de token. Încă nu tokenizăm, adică o să fie la un moment dat, o să mergem și în zona asta de blockchain probabil, dar e asemenea unui token.”

Ce planuri mai are compania?

Scopul e să ajute HoReCa. Nu să fie o concurență cu cafenelele unde lucrează oamenii. E o completare, nu o concurență. „Dacă am vrea să facem acest lanț de coffee to go fără roboți, nu am avea oamenii necesari pentru asta.”, spune Nimrod Malinas.

„O să începem în București. În București se dă ora exactă în România. De acolo vrem să ne dezvoltăm către Transilvania, către alte orașe din România.”, spune fondatorul start-up-ului.

În 2025, Robonnement vrea să deschidă trei filiale, una în Austria, una în Italia și una în Franța. Urmează apoi scalarea proiectului cu cafea, cel pe care-l lansează în România prima dată.

„Dacă funcționează în România, urmează să scalăm în toată Europa. Adică cel puțin în țările în care suntem, Germania, Elveția, Austria, Italia, Franța.”

„De curând am închis o finanțare de 15 milioane de euro și din banii aceștia putem să cumpărăm roboți.”