Toate cele șapte fonduri de pensii private Pilon II din România, la care contribuie aproape 8 milioane de români cu 3,75% din venitul brut lunar, înregistrează o scădere medie de 6,4% în ultimul an din cauza scăderii valorii titlurilor de stat, scrie ZF.

În consecință, cine ieşea la pensie anul trecut în luna mai lua mai mulţi bani decât cineva care iese acum, chiar dacă salariații au cotizat în continuare la fondurile de pensii.

Între timp, Autoritatea de Supraveghere Financiară a initiat procedura de modificarea unei legi care generează privilegii nemeritate administratorilor de fonduri de pensii private. Asociatia pentru Pensiile administrare privat din România nu a răspuns încă solicitărilor noastre și nu avem încă o reacție oficială din partea lor.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Am discutat subiectul cu Daniel Apostol, purtător de cuvânt ASF.

“Să plecăm de la faptul că vorbim despre legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat. Este firesc să discutăm despre necesitatea aducerii la zi a legii din multe puncte de vedere într-un context mult mai adaptat cerințelor economico-sociale ale prezentului. Este evident că avem o mare diferență între România de azi și cea din 2004, în momentul când a fost concepută această lege.

În acest context, este nevoie de o îmbunătățire a cadrului de reglementare și în sectorul pensiilor private, iar președintele ASF tocmai asta a declarat, și eu subliniez din nou declarația domniei sale, și anume că în perioada următoare ASF va înainta un proiect de act normativ prin care urmărim tocmai îmbunătățirea cadrului de reglementare care face referire la activitatea administratorilor de fonduri de pensii și, totodată, urmărim prin acest set de îmbunătățiri, și eliminarea comisionului perceput la contribuția participanților la aceste fonduri.”, a declarat Daniel Apostol, purtător de cuvânt ASF.