Elon Musk a declarat că se aşteaptă ca testele clinice pe oameni cu un cip cerebral wireless dezvoltat de compania sa Neuralink să înceapă în şase luni, după ce compania nu a respectat termenele anterioare stabilite de el, scrie Reuters.

Compania dezvoltă interfeţe cu cipuri cerebrale despre care spune că i-ar putea ajuta pe pacienţii cu dizabilităţi să se mişte şi să comunice din nou, Musk adăugând că va viza şi restabilirea vederii.

Cu sediul în San Francisco Bay Area şi Austin, Texas, Neuralink a efectuat în ultimii ani teste pe animale, în timp ce solicita aprobarea din partea Administraţiei americane pentru alimente şi medicamente (FDA) pentru a începe testele clinice pe oameni.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA

“Vrem să fim extrem de atenţi şi siguri că va funcţiona bine înainte de a pune un dispozitiv la om”, a declarat Musk în timpul unei mult aşteptate actualizări publice privind dispozitivul.

Vorbind în faţa unei mulţimi de invitaţi selecţi în cadrul unei prezentări la sediul Neuralink care a durat aproape trei ore, Musk a subliniat viteza cu care compania îşi dezvoltă dispozitivul.

Primele două aplicaţii umane vizate de dispozitivul Neuralink vor fi restaurarea vederii şi mişcarea muşchilor pentru persoanele care nu pot face acest lucru, a declarat Musk.

Ultima prezentare publică a Neuralink, în urmă cu mai bine de un an, a implicat o maimuţă cu un cip cerebral care a jucat un joc pe calculator gândind singură.

Musk doreşte să dezvolte un cip care să permită creierului să controleze dispozitive electronice complexe şi, în cele din urmă, să permită persoanelor paralizate să îşi recupereze funcţiile motorii şi să trateze boli ale creierului precum Parkinson, demenţa şi Alzheimer. El vorbeşte, de asemenea, despre îmbinarea creierului cu inteligenţa artificială.

Cu toate acestea, Neuralink este în întârziere. Musk a declarat într-o prezentare din 2019 că îşi propune să primească aprobarea de reglementare până la sfârşitul anului 2020. Apoi, la o conferinţă de la sfârşitul anului 2021, a spus că speră să înceapă testele pe oameni în acest an.

Neuralink a ratat în mod repetat termenele interne pentru a obţine aprobarea FDA pentru a începe testele pe oameni, au declarat foşti şi actuali angajaţi.

Musk a abordat compania concurentă Synchron la începutul acestui an cu privire la o potenţială investiţie, după ce şi-a exprimat frustrarea faţă de angajaţii Neuralink şi progresul lent al acestora, a relatat Reuters în august.

Synchron a depăşit o etapă importantă în iulie prin implantarea dispozitivului său la un pacient în Statele Unite pentru prima dată. A primit autorizaţia de reglementare din SUA pentru studii pe oameni în 2021 şi a finalizat studii pe patru persoane în Australia.