• Orice produs care intră în SUA are o taxă de 10%.
  • Trump: Îmi rezerv dreptul de a crește taxa de bază.
  • Tariful universal de 10% intră în vigoare în 5 aprilie.
  • UK, Brazilia, Australia, Turcia, Arabia Saudită, EAU primesc taxe de 10%.
  • Trump: Taxăm cam jumătate din cât ne-au taxat și ei pe noi.
  • Trump: Tarifele nu sunt în totalitate reciproce.
  • Din 9 aprilie, tarifele de peste 10% intră-n vigoare.

Orice produs care intră în SUA e taxat cu cel puțin 10 procente. Asta e una dintre concluziile conferinței lui Trump de la Casa Albă, în care anunță tarife specifice pentru 180 de țări și teritorii. Trump își rezervă dreptul de a crește această rată de referință „în cazul în care capacitatea de producție și producția din SUA continuă să se înrăutățească”.

Tarifele nu sunt în totalitate reciproce, taxăm cam jumătate din cât ne-au taxat și ei pe noi, spune președintele SUA. Printre țările afectate de tariful de 10% se numără UK, Singapore, Brazilia, Australia, Turcia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite sau Argentina. Tariful universal de 10% intră în vigoare în 5 aprilie

Dar nu toți scapă chiar așa de “ieftin”. Aproximativ 60 de țări sunt afectate de tarife peste cel universal de 10 procente. Din 9 aprilie, produsele importate din UE au 20% tarife, cele din China au 54%, Vietnam 46%, Taiwan 32% sau Japonia, 24 de procente.

Titlurile zilei

GOOGLE ARE VENITURI DE 90,2 MLD. $ ÎN T1
CUM SE MIȘCĂ BVB?
NE VOM ÎMPRUMUTA EXTERN DUPĂ ALEGERI?
RETAILERUL E AFECTAT DE INCERTITUDINE
CUI ÎI APARȚINE VIITORUL?
BANII CÂȘTIGĂ TEREN

E declarația de independență economică a SUA, spune președintele. Produselor importate din Mexic și Canada nu li se vor adăuga o taxă adițională de 10%. Cele 2 țări nu sunt menționate în aceste noi anunțuri tarifare. Pentru ele, folosim cadrul stabilit în ordinele executive anterioare, spune Casa Albă.

Nici industria auto nu scapă. Tarifele de 25% pentru toate automobilele fabricate în afara SUA intră în vigoare de astăzi, 3 aprilie, mai spune președintele Trump.

Ce spune Cszaba Balint, membru al boardului BNR, pentru Aleph Business?

Situația este destul de complicată. Pare că trecem printr-o schimbare de paradigmă. Lumea cu care am putut să ne obișnuim în ultimii, să zicem, 30 de ani este într-o schimbare profundă. Și ceea ce s-a întâmplat în 2 aprilie, măsurile anunțate, vor avea efecte greșite, pe plan pur economic, pe creșterea PIB-ului, evoluția inflației, dar știm că pe termen mediu și lung există destul de multe aspecte geo-economice, geo-politice. În cazul Uniunii Europene, dacă ne uităm la exporturile Uniunii Europene și excludem relațiile comerciale între țările UE, deci ne focusăm, ne concentrăm doar pe ceea ce se duce, se trimite afară în zona de bunuri, observăm că mai mult de 20% din exporturile noastre se duc către Statele Unite. Ceea ce înseamnă că Statele Unite, din această perspectivă, este cel mai important partener în cel puțin domeniul comerțului. Deci, din acest motiv, cu siguranță efectele vor fi semnificative. Există deja estimări care sugerează că creșterea economică s-ar putea să fie trasă în jos cu 0,3%, dar estimările merg până la 1%. Efectul este deja pe termen scurt, însă va depinde destul de mult de reacția Uniunii Europene și, aici, de ce fel de măsuri, ce fel de răspuns vom lua – iar la acest aspect încă nu avem claritate. În general, aș putea să spun că un război comercial înseamnă că, poate, în țările de la nivel global vom avea o creștere economică ceva mai mică, iar în ceea ce privește inflația, desigur, aceste măsuri generează un impact nefavorabil. Deci: creștere economică ceva mai slabă, inflație ceva mai ridicată. Dacă ne uităm doar la direcțiile generale, impactul general este o schimbare fundamentală în modul în care funcționează comerțul internațional. Este o schimbare extrem de importantă în comparație cu ce s-a întâmplat în ultimele decenii”, afirmă Csaba Balint, pentru Aleph Business.