- România are unele dintre cele mai ieftine credite ipotecare din CEE.
- Și la un nivel similar cu statele din vestul Europei.
- Românii plătesc 45% din salariu pe rata ipotecară.
- Budapesta ajunge la 74% din salariul net.
- Atena are un procent de 58% din salariu.
- Varșovia și Praga au procente de 94% și respectiv 99%.
- Creditele ipotecare din România au dobânda fixă de 5,45%.
- În 2024 s-au acordat credite ipotecare de 9,2 mld. euro.
- Numărul vânzărilor de locuințe crește cu 6,6% față de 2023.
- București-Ilfov înregistrează o creștere de 7,6% în vânzări.
- București depășește Berlin la raportul rată/salariu.
- Paris atinge un raport rată/salariu de 85%.
- Analiza vizează apartamente mass market, de peste 30 de ani.
- A fost luat în calcul un credit ipotecar pe o perioadă de 25 de ani.
- Și un avans de 15%, cu o dobândă fixă în primii cinci ani.
- Costurile auxiliare nu au fost incluse în analiză.
România are unele dintre cele mai accesibile credite ipotecare din Europa Centrală și de Est, iar raportul rată/salariu este comparabil cu cel din statele vest-europene, arată o analiză Ipotecare.ro.
Advertisment
În București, rata lunară pentru un apartament cu două camere ajunge la 45% din salariul mediu net, față de 58% în Atena, 74% în Budapesta, 94% în Varșovia și 99% în Praga.
Dobânda medie în România este de 5,45%, semnificativ sub cea din Budapesta (7,3%) și Varșovia (8,3%).
În 2024, valoarea creditelor ipotecare acordate ajunge la 9,2 miliarde de euro, în creștere cu 42% față de 2023, iar vânzările de locuințe cresc cu 6,6% la nivel național și cu 7,6% în București-Ilfov., potrivit statisticilor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Ce urmează pentru piața imobiliară?
Titlurile zilei
Ce spune Alexandru Rădulescu, managing partner SVN Credit România, pentru Aleph Business?
România are una dintre cele mai mici rate ipotecare din regiune. Cât de sustenabilă este această situație în actualul context economic și cum vedeți evoluția dobânzilor în următorii ani?
„Din punct de vedere sustenabilitate, ea a ajuns deja la un nivel cât se poate de accesibil, practic o face și sustenabil, după doi ani mai grei, din punct de vedere al adaptării persoanelor la dobânzile mari. Într-un final, s-au adaptat dobânzile la nevoile și la potențialul, posibilitățile cetățenilor.
Contextul politic, contextul economic, în momentul de față, la noi în țară, este unul favorabil, atât investițiilor cât și achizițiilor. În ceea ce privește vreo prognoză pe viitor, din păcate, nu o pot face, neavând toate informațiile necesare. Deocamdată este mai mult decât accesibil. Cu alte cuvinte, dobânzile de astăzi, în ciuda faptului că sunt un picuț mai mari, să zic, un punct și un pic procentual mai mari față de cele de la nivelul începutului anului 2022, când dobânzile au fost, fiind raportate la dobândă variabilă la un nivel foarte scăzut, sunt cumva mai bune, din prisma faptului că creșterea salarială pe care am avut-o în ultimii trei ani de zile depășește 40%”, spune el.
Dacă în București rata lunară reprezintă 45% din salariul mediu net, cât de accesibilă este locuința pentru tinerii sub 35 de ani sau pentru cei cu venituri sub medie?
„Tinerii sub 35 de ani este un pic vag, să zic, că poate n-ar fi atât de accesibile pentru tinerii sub 25 de ani, dar în ceea ce privește o persoană care a ajuns la un venit mediu de peste 6000 de lei, dacă mai este și căsătorită sau mai poate veni și cu un codebitor care să fie persoana partenerului sau persoana părinților, este cât se poate de accesibilă, dacă ne ducem în zona de mediu, nu în zona supercentrală sau în zona de lux”, adaugă el.
Vedem o diferență mare între București și orașe ca Varșovia sau Praga în ceea ce privește accesibilitatea ipotecară. Care credeți că sunt factorii principali care mențin România într-o poziție mai favorabilă la acest capitol și cât de durabilă este această situație pe termen mediu?
„Există factorul inflaționist care determină o dobândă mai accesibilă în țara noastră, față de celelalte țări. De asemenea, piața de credite ipotecare din țările menționate anteriori este mult mai dezvoltată din punct de vedere solduri, raportat la numărul de populație, iar în România, tendința fiind de creștere și nevoia fiind mai mare de a avea un spațiu locativ mai bun, automat a devenit o piață foarte atractivă pentru băncile care activează în țara noastră. Și atunci, o văd sustenabilă pe termen mediu și lung, din moment ce este o piață care generează un apetit foarte mare de creștere”, conchide el.