Secretarul trezoreriei SUA spune că ne apropiem de „o catastrofă economică”

Sursă foto: Hepta
  • Falimentul SUA este tot mai aproape avertizează Janet Yellen.
  • Eşecul în ridicarea plafonului datoriei publice ar provoca „o catastrofă economică”, a declarat luni secretarul trezoreriei SUA, Janet Yellen.
  • Declaraţiile lui Yellen vin pe fondul impasului în negocierile politice pentru a ridica plafonul datoriei publice.

Falimentul SUA este tot mai aproape: Janet Yellen, secretarul trezoreriei, avertizează: „Este ceva ce ar putea produce haos economic, ar reduce în mod drastic consumul şi ar însemna că beneficiarii de asigurări sociale, veteranii şi cei ce au contracte cu statul nu şi-ar mai putea plăti facturile”

Eşecul în ridicarea plafonului datoriei publice ar provoca „o catastrofă economică”, a declarat luni secretarul trezoreriei SUA, Janet Yellen pentru CNBC.

„Este ceva ce ar putea produce haos economic, ar reduce în mod drastic consumul şi ar însemna că beneficiarii de asigurări sociale, veteranii şi cei ce au contracte cu statul nu şi-ar mai putea plăti facturile”

Declaraţiile lui Yellen vin pe fondul impasului în negocierile politice pentru a ridica plafonul datoriei publice. Acest lucru face Departamentul Trezoreriei să se pregătească de cel mai rău scenariu cu putinţă: Întrarea în incapacitate de plată a SUA. Falimentul s-ar întâmpla dacă măsurile luate de trezorerie încă de la începutul anului nu ar mai avea efect şi SUA şi-ar atinge limita de datorie publică în valoare de 31,4 trilioane de dolari.

Pentru a evita o intrare în incapacitate de plată, Congresul trebuie ori să ridice plafonul ori să suspende temporar aplicarea acestuia înainte ca trezoreria să rămână fără bani.