SUA, nou plan pentru exporturile de cereale ucrainene. Criza alimentară ar putea „să devină o catastrofă”

Sursă foto: Hepta

Statele Unite lucrează cu Ucraina la un „plan B” pentru a scoate din ţară exporturile de cereale în urma atacului Rusiei asupra portului Odesa, potrivit administratorului Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională, Samantha Power, citată de CNN.

„Planul B implică transportul rutier şi feroviar şi fluvial, trimiterea de barje şi ajustarea sistemelor feroviare astfel încât să fie mai bine aliniate cu cele din Europa pentru ca exporturile să poată ieşi mai repede”, a declarat Power pentru CNN într-un interviu acordat duminică la Nairobi, Kenya, după ce a vizitat săptămâna trecută zonele afectate de secetă din Kenya şi Somalia.

„Am făcut planul pentru că nu ai cum să ai încredere în nimic din ceea ce spune Vladimir Putin”, a continuat ea.

Power a subliniat că, în ciuda securităţii oferite de un plan de contingenţă, „nu există niciun substitut pentru ca Putin să permită ca blocada să se încheie şi ca cerealele să fie trimise în cel mai eficient mod posibil”.

Vineri, Rusia şi Ucraina au semnat un acord care permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, după luni de negocieri dure, cu medierea Turciei şi a Naţiunilor Unite.

Cu toate acestea, doar o zi mai târziu, Rusia a atacat cu rachete portul Odesa, unde au fost depozitate stocuri vitale de cereale.

Mai mult de jumătate din importurile de grâu ale Somaliei provin din Ucraina, a declarat Power, adăugând că 20 de milioane de tone de grâu şi porumb sunt încă blocate în portul Odesa.

Power a declarat că speră ca acordul privind cerealele „să rămână cumva în vigoare”, în ciuda demersului Rusiei de a „întoarce imediat spatele” prin bombardarea portului.

Asigurarea aprovizionării cu cereale va contribui la scăderea preţurilor, a spus Power.

„Chiar şi spectrul ca acest acord să funcţioneze şi să fie aplicat şi ca cerealele să părăsească portul a făcut ca preţurile să scadă, chiar şi într-o perioadă de 24 de ore”, a spus ea. „Aşadar, o ofertă mai mare cu aceeaşi cerere va însemna preţuri mai mici”.

Săptămâna trecută, SUA au anunţat acordarea unei sume suplimentare de 1,3 miliarde de dolari pentru asistenţă umanitară în Cornul Africii, în contextul unei secete fără precedent în Etiopia, Kenya şi Somalia.

Power a făcut apel la ţările care joacă „roluri de lider în sistemul internaţional, aşa cum aspiră în mod clar Republica Populară Chineză”, să „sape mai adânc” pentru a împiedica criza alimentară „să devină o catastrofă”.