• Un leu cheltuit prin tichete de valoare generează 0,18 lei venituri suplimentare pentru bugetul statului, 0,08 lei credit suplimentar de consum și 2,91 lei suplimentari pentru PIB, arată un studiu ASE.
  • Un leu cheltuit prin carduri de masă generează 0,11 lei venituri suplimentare pentru bugetul statului, 0,06 lei credit suplimentar de consum, 2,63 lei suplimentari pentru PIB.
  • Tichetele au un impact pozitiv evident asupra economiei României, spune Cristian Păun.

Biletele de valoare continuă să aibă un rol semnificativ în economia României și generează venituri suplimentare la bugetul de stat, prin stimularea consumului și contribuțiilor la creșterea PIB-ului. Ele sunt o soluție inovatoare prin care pot fi implementate cu succes politici publice, fie că vorbim de carduri de masă, vouchere de vacanță, tichete sociale sau tichete pentru susținerea activității din diverse sectoare, conform unui studiu ASE.

Cât generează un leu cheltuit prin carduri de masă?

  • 0,11 lei venituri suplimentare pentru bugetul statului, provenite din sumele suplimentare colectate de stat prin taxe și impozite, generate din activitățile economice legate de producție și importuri.
  • 0,06 lei credit suplimentar de consum pentru persoanele fizice.
  • 2,63 lei suplimentari pentru PIB.

În cadrul dezbaterii, prof. Cristian Păun spune că o analiză comparativă a datelor de anul acesta față de cele de la nivelul lui 2019 arată că, deși impactul economic al biletelor de valoare rămâne unul important, se constată o ușoară scădere față de acum 5 ani, influențată de crizele care au urmat din în acest interval, dar și de schimbarea regimului fiscal introdusă la începutul acestui an.

„Tichetele au un impact pozitiv evident asupra economiei României, concluziile preliminarii ale acestui studiu fiind în acord cu cele din cercetarea inițială din 2019. La momentul respectiv am văzut că 1 leu cheltuit prin carduri de masă generează 2,58 lei suplimentari pentru PIB. În 2024 vedem că 1 leu investit generează 2,63 lei suplimentari la PIB, deci rezultatele sunt comparabile, spune Cristian Păun.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Bilete de valoare, instrument inovator recunoscut de OCDE

Printre speakerii evenimentului se numără și Amal Chevreau, director al Unitatății de politici publice în cadrul Centrului OCDE pentru Antreprenoriat, IMM-uri, Regiuni și Orașe. Chevreu vorbește despre cum sistemul biletelor de valoare este recunoscut de OCDE ca un instrument inovator pentru implementarea cu succes a politicilor ce vizează incluziunea socială și dezvoltarea locală.

„Voucherele sociale aduc numeroase beneficii economice și sociale. Contribuie la creșterea bunăstării utilizatorilor, a condițiilor de muncă, iar în special în gospodăriile cu venituri mici voucherele sociale asigură accesul la servicii de mai bună calitate. Acest instrument contribuie și la creșterea gradului de incluziune socială și aici avem exemplul României cu tichetele de creșă. Totodată, sistemul de vouchere ajută la reducerea muncii la negru și asigură o creștere a nivelului de colectare a taxelor la bugetul de stat”, spune Amal Chevreau.

Studiu de caz: Care este impactul pozitiv asupra turismului local

Mădălina Zamfir, cercetător și doctor în economie, prezintă datele unei lucrări realizate în colaborare cu Ministerul de Finanțe, ASE și Universitatea de Economie și Afaceri din Praga.

„În medie, firmele care au acceptat vouchere de vacanță între 2018 și 2019 au văzut o creștere a veniturilor de 9% și au angajat cu 4,6% mai multe persoane comparativ cu firmele din industrie care nu au acceptat aceste vouchere. Rezultatele cercetării au evidențiat și că acest program a contribuit la o mai bună conformare fiscală în industrie. Modelul aplicat de România poate servi drept exemplu pentru țările care vor să stimuleze turismul intern și să sporească gradul de conformare în sectoare unde acesta este deficitar”, declară Mădălina Zamfir.

CNIPMMR: Una din două companii oferă carduri de masă

Daniel Urîtu, membru în Biroul Permanent al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, ia cuvântul. Acesta subliniază cum biletele de valoare sunt unul dintre beneficiile preferate de angajați și un instrument esențial pentru angajatori în a-și motiva și reține forța de muncă. 

„De 22 de ani facem în fiecare an o Cartă Albă a IMM-urilor, cea mai amplă cercetare pentru IMM-uri de unde încercăm să aflăm care sunt nevoile IMM-urilor. Unul dintre capitolele pe care îl avem este cel dedicat tichetelor de masă și anul acesta am aflat că 5,52% dintre antreprenorii care ne-au răspuns folosesc tichetele de masă ca beneficiu pentru angajați. 

Tichetele demonstrează că sunt un instrument inovativ cu un impact real în mediul de afaceri și în mediul economic românesc. Noi am propus extinderea acestor instrumente prin vouchere de formare pentru șomeri care au nevoie de recalificare, am propus vouchere de digitalizare pentru tineri antreprenori sau start-up-uri prin care să își cumpere de exemplu echipamente sau semnătură electronică”, declară Daniel Urîtu.

Dezbaterea este inchisă de Dan Constantinescu, directorul executiv al Asociației Profesionale a Emitenților de Tichete. El subliniază importanța tichetelor de valoare ca instrumente esențiale pentru consolidarea coeziunii sociale și stimularea dezvoltării economice.

„Ecosistemul tichetelor de valoare, într-un cadru legislativ clar și bine structurat cum este cel din România și din multe alte țări europene, este un instrument de politici sociale economice și culturale extrem smart și foarte agil. Astfel programele pot fi țintite și modelate către anumite categorii socio-profesionale, anumite arii geografice, anumite tipuri de produse sau servicii. 

Flexibilitatea acestui instrument face ca acțiunea lui să poată fi modelată cu foarte multă finețe de către autorități. El poate fi nu numai un instrument de sprijin social al unor categorii defavorizate, dar la fel de bine poate fi folosit ca un instrument de sprijin pentru dezvoltarea economică spre exemplu a micilor companii sau micilor antreprenori prin finanțarea de  programe de training specifice, cum ar fi dezvoltarea competitivității. APET, ca Asociație a Emitenților de Tichete de valoare, este un partener pentru autoritățile locale și centrale în facilitarea și sprijinirea implementării cu succes a politicilor necesare dezvoltării României”, declară Dan Constantinescu în închiderea evenimentului.