Ce idei mai are statul pentru taxe și impozite? Preia modelul pe TVA.

În 2022, pentru câștigul din depozitele bancare se plătește impozitul pe venit și contribuția la sănătate, dacă plafonul de 12 salarii minime a fost depășit. Prin Ordonanţa 16 din 15 iulie 2022, statul introduce noi plafoane pentru plata contribuţiei asigurărilor sociale şi de sănătate, de 6, 12 şi 24 de salarii minime brute.

Prin aplicarea CASS de 10% pe câştigurile din dobânzile bancare care depăşesc nivelul 6, 12 sau 24 de salarii minim brute, statul pune o nouă taxă pe inflaţie, aşa cum a fost şi când a majorat TVA”, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Am discutat subiectul cu Gabriel Biriș, avocat de business.

“Statul dintotdeauna a taxat inflația, fie că vorbim de faptul că amortizarea mijloacelor fixe care uneori se face pe 10, 20 chiar și 40 de ani la clădiri, nu este indexată cu inflația, deci practic e un impozit pe inflație, fie dacă vorbim de faptul că dintotdeauna, sau cu mici pauze, veniturile din dobânzile la depozite au fost supuse impozitării deși, practic, avem dobânzi mult negative față de inflație, deci practic se impozitează pierderea. Acum mai nou a apărut discuția cu contribuția la sănătate.”, a povestit Gabriel Biriș, avocat de business.