- Studiul arată impactul impozitului minim pe cifra de afaceri.
- Guvernul taxează companiile cu venituri de peste 50 mil. €.
- În 2023, bugetul încasează 5 mld. lei în plus.
- Aproape 250 de firme intră sau rămân pe pierderi.
- Impozitul afectează consumul și amplifică inflația.
- Guvernul promite să evite creșteri de taxe în 2025.
Studiul Impactul Impozitului Minim pe Cifra de Afaceri asupra econoniei realizat The Tax Institute evaluează impactul impozitului minim pe cifra de afaceri. Guvernul impune taxa companiilor cu venituri de peste 50 milioane euro.
Advertisment
Bugetul încasează 5 miliarde lei în plus în 2023, dar aproape 250 de firme intră sau rămân pe pierderi.
Impozitul decuplează taxarea de profitabilitate, lovește sectoarele cu marje mici, frânează investițiile, afectează consumul și amplifică inflația.
Guvernul menține măsura pentru a compensa stagnarea economică, dar promite să evite noi creșteri de taxe în 2025. Autorii contestă motivația transferului de profit în afara țării.
Titlurile zilei
„Problema transferului de profit prin preţuri de către multinaţionale este mult exagerată, motivul fiind unul simplu: lipsa motivaţiei”, spune Gabriel Biriș, fondatorul The Tax Institute.
Ce spune Gabriel Biriș, fondatorul The Tax Institute, pentru Aleph Business?
„Noi am înființat The Tax Institute în urmă cu doi ani și un pic, am simțit o nevoie de a oferi studii de impact pe politicile fiscale. În special impact post, dar vor urma și unele care vor veni cu propuneri de eficientizarea sistemului fiscal. Concluziile studiului, după analiza rezultatelor obținute de companiile cu cifre de afaceri de peste 50 de milioane la 2022 și 2023, pentru că datele la 2024 nu există și nu am vrut să mai așteptăm, au confirmat, hai să spunem așa, bănuielile, presupunerile noastre inițiale, și anume că, impactul este unul extrem de toxic pentru întreaga economie. Sincer, nu ne așteptam să fie atât de toxic și o să vă spun de ce.
Noi am grupat, practic, aceste 1084 de companii, cu cifre de afaceri de peste 50 de milioane, după sectoarele de activitate și concluzia a fost că 75% dintre codurile CAEN sunt afectate, adică, practic, imensa majoritate a economiei. Și ce este cel mai îngrijorător este că, cel mai afectat procentual, este industria prelucrătoare, unde lucrează sute de mii de oameni, avem nevoie de industrie prelucrătoare, aici include inclusiv industria auto, dar și industria alimentară, toate sectoarele industriale. Din analiză, rezultă că, deși Guvernul, de exemplu, în raportul privind situația macroeconomică pe 2025, spune cât se poate de clar că una din amenințările pentru economia românească este situația grea a industriei prelucrătoare europene, în special a industriei auto”, spune Biriș.
„Păi cum, tu recunoști că ai o problemă, și păstrezi măsuri sau ai introdus măsuri și apoi păstrezi aceste măsuri care adâncesc problemele? Vă dau doar niște cifre. Din cele 1084 de firme care intră în sfera de aplicare a acestui impozit, 747 sunt afectate, în sensul că fie li se reduce marja, fie le crește pierderea. Din cele 700 de firme afectate, cea mai gravă situație este la cele 148 de firme care sunt deja pe pierdere și pentru care acest impozit înseamnă 1% din venituri în plus la pierdere, și 90 de firme, deci în total 250 de firme, deci aproape 25% din numărul total, deci încă 90 de firme care au avut profit, dar mai mic de 1% și sunt trimise pe pierdere, prin aplicarea acestui impozit.
Noi, cu toții, recunoaștem că este nevoie de creșterea veniturilor la buget, dar în momentul în care vii cu un impozit care îți pune în pericol întreaga structură economică, pentru că, să nu uităm, de companiile mari depind multe companii medii, care fac parte din ecosistem, livrează bunuri, prestează servicii pentru aceste companii mari. Deci, afectezi întreaga economie pentru o sumă care este de, noi am estimat-o la 5 miliarde de lei, la un miliard de euro, dar domnul secretar de stat, Raduly, a zis că pe primele trei trimestre s-a colectat doar un miliard de lei. Probabil că suma va crește mult după depunerea declarațiilor de impozit pe profit anul acesta, dar, în același timp, noi păstrăm o evaziune, un deficit de colectare la TVA de 8,5-9 miliarde de euro, constant în ultimii ani. Adică, parcă ne uităm acolo unde nu e cazul, să strângem mai mulți bani la buget”, adaugă el.
„Oricum, eu vreau să apreciez foarte mult și reacția oficialităților care au acceptat invitația. Domnul președinte interimar a fost reprezentat prin consilierul onorific, domnul Dragoș Anastasiu, și e foarte importantă această discuție. Ministerul de Finanțe a fost reprezentat de secretarul de stat, Raduly, și amândoi au avut niște intervenții cu foarte multă valoare adăugată. Ne-au răspuns invitații reprezentanței mediului de afaceri, dar și din zona academică. Și sperăm că, ce încercăm noi să facem, și anume, să creem niște punți de comunicare, de consultare, cu decidenții politici, până la urmă, să producă rezultate, în interesul nostru comun. Că și noi, ca mediu de afaceri, avem interesul ca Guvernul să funcționeze bine. Că altfel, apar probleme care ne afectează și pe noi”, conchide Biriș.