Staţiunile de schi din Europa se pregătesc pentru cel mai important sezon de iarnă de la pandemie, dar criza energiei şi schimbările climatice le-ar putea spulbera speranţele.
Advertisment
În Austria, economia este masiv dependentă de turism, care a reprezentat 7,6% din PIB în 2019, peste jumătate din vizitatori fiind înregistraţi iarna, şi se redresează bine după pandemie. Decenii la rând, sectorul a stat la baza unui boom economic. Dar schimbările climatice reprezintă acum un risc major, scrie Financial Times.
În Alpi, temperaturile medii au crescut cu aproximativ 0,3 grade C pe deceniu, de două ori media globală. Iar stratul de zăpadă persistă cu o lună mai puţin decât în trecut. Mulţi observatori se întreabă acum cum se pot adapta comunităţile care se bazează în întregime pe zăpadă şi schi.
Titlurile zilei
Tehnologia este prima linie de apărare. Aproximativ 100.000 de maşini producătoare de zăpadă funcţionează în Alpi. Costurile de operare a acestora sunt ridicate, însă. Electricitatea necesară este o altă problemă, în contextul creşterii puternice a preţurilor.
Alte staţiuni încearcă să se salveze investind în vară. „Nimeni nu mai neagă efectele schimbărilor climatice, iar aproape toată lumea încearcă să se diversifice“, arată Robert Steiger, de la Universitatea Innsbruck. Şi totuşi, în lipsa iernilor cu zăpadă, o treime din cele 30 mld. euro pe care industria de turism austriacă le generează anual va fi ameninţată.
Tot din cauza schimbărilor climatice, satul Saint-Firmin din Alpii francezi, a decis recent să desfiinţeze telescaunul, scrie CNN.
Din cauza lipsei de zăpadă, acesta a funcţionat pentru ultima dată cu 15 ani în urmă şi doar pentru un weekend.
Pe lângă schimbările climatice, criza energiei reprezintă o altă ameninţare pentru staţiunile de ski europene, notează Euronews.
Facturile la electricitate pentru staţiunile franceze ar putea creşte de până la opt ori anul viitor, avertizează Anne Marty, vicepreşedinte al Domaines Skiable de France. DSF cere ca firmele din domeniu să beneficieze de aceeaşi susţinere ca şi cele mari consumatoare de energie din alte sectoare.
Ca măsuri de diminuare a consumului de energie, staţiunile de ski vor reduce viteza telescaunelor şi temperaturile din clădiri. Acestea sunt aşteptate să mărească preţurile abonamentelor cu 3%, până la 6% în această iarnă din cauza inflaţiei şi crizei energiei, potrivit traveltomorrow.com.
În Elveţia, o reducere a consumului de energie de 20% este pe masă în această iarnă. Laurent Vaucher, de la compania Televerbier, a anunţat că toţi operatorii de telecabine şi de producţie de zăpadă din Elveţia reprezintă combinate doar 0,34% din consumul total de energie al ţării.
Nici în Italia lucrurile nu stau altfel. Costurile legate de energie au crescut cu până la 300%, astfel că nicio companie nu poate opera fără o scumpire a abonamentelor de ski.