• Bestjobs: Angajaţii români îşi aglomerează vacanţele pe timpul verii.
  • Aproape 60% dintre angajaţi spun că aşteaptă vara pentru a-şi plănui concediul şi îşi rezervă între 5 şi 10 zile libere în această perioadă.
  • Mulţi dintre participanţi folosesc perioadele libere pentru a căuta noi oportunităţi profesionale.

Aproape 60% dintre angajaţi spun că aşteaptă vara pentru a-şi plănui concediul şi îşi rezervă între 5 şi 10 zile libere în această perioadă, după cum reiese din cel mai recent sondaj realizat de platforma de recrutare online bestjobs.

În percepţia angajaţilor români, volumul de muncă a crescut anul acesta, amplificând nevoia de timp liber. 57% dintre respondenţi spun că au muncit mai mult în comparaţie cu anul trecut, iar 30% consideră că cerinţele sunt la fel. Astfel, nevoia de linişte şi relaxare este principalul motiv pentru care îşi iau concediu, aşa cum declară 63% dintre participanţii la sondaj, urmată de dorinţa de explorare, aventură şi experienţe inedite (31%) şi rezolvarea unor chestiuni administrative sau gospodăreşti (22%).

Mulţi dintre participanţi folosesc perioadele libere pentru a căuta noi oportunităţi profesionale, volumul aplicărilor pe bestjobs fiind foarte crescut în lunile de vară, în special în rândul segmentului 18-34 de ani. Totodată, în ultima lună aplicările de pe mobil au crescut cu 30%, semn că utilizatorii platformei continuă să exploreze ofertele de muncă şi din vacanţă.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Cât concediu pot lua românii?

Cu 20 de zile de concediu plătite pe an conform Codului Muncii, România se află printre ţările europene cu cea mai scurtă vacanţă de odihnă oferită angajaţilor din mediul privat, întrucât cei din sectorul public îşi pot lua între 21 şi 25 de zile de concediu, în funcţie de vechimea în muncă, susţin realizatorii studiului. Cu toate acestea, numai anul acesta au fost 15 sărbători legale considerate zile libere, iar cele mai multe dintre ele au fost în zile de marţi sau joi, oferind angajaţilor posibilitatea de a se lega de cel mai apropiat weekend.

În plus, angajatorii care recunosc nevoia de odihnă a angajaţilor şi oferă ca beneficiu zile libere suplimentare, cu ocazia zilelor de naştere a angajatului, a copiilor săi, pentru vechime sau pentru a sărbători o zi specifică industriei, sunt mai apreciaţi de către candidaţi. În ultimele 30 de zile, joburile care oferă acest beneficiu au înregistrat peste 8.000 de căutări.