• Pe plan global, 71% dintre investitori sunt pesimiști în privința creșterii economice
  • 81% dintre investitorii europeni prevăd o scădere economică
  • Optimismul investitorilor este la cel mai scăzut nivel de după 1990

Pandemie, lockdown, conflict armat. Termenii care au definit ultimii doi ani de zile umbresc perspectivele economice pentru lunile viitoare. 71% dintre managerii de fonduri de investiții care au răspuns unui amplu sondaj realizat de Bank of America Securities sunt pesimiști în privința unei creșteri economice globale în viitorul apropiat.

În Europa, ponderea celor pesimiști este chiar mai mare și în creștere. De la 69% în luna martie, procentajul administratorilor de fonduri de investiții care anticipează o scădere economică ajunge acum la 81%. Dar există și un ușor optimism: deținerile de numerar ale managerilor de fonduri au scăzut la 5,5% în aprilie, de la 5,9% în luna precedentă. Investitorii pare că nu au ajuns totuși la un nivel ridicat al prudenței.

Despre situația din România am discutat cu Anca Dragu, senator, fost ministru de finanțe.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

“Gradul de încredere este foarte, foarte scăzut peste tot în lume și România nu se diferențiază din acest pluton de neîncredere. Mă uitam la indicele sentimentului economic și România este în scădere, este trendul din zonă. Cel mai scăzut indice aici îl vedem și la Slovacia, Slovenia, Cehia, deci oarecum țările din zona noastră.

Din datele statistice, remarcăm o inflație foarte mare, inflație deja mult peste limitele din zona euro și din Uniunea Europeană medie. La martie vedem un 10,2% inflație la noi față de un 7,5% media pentru zona euro. Deci suntem mult peste. Vedem, de asemenea, prețurile producției industriale – o creștere extraordinar de mare în Uniunea Europeană, dar România este în primele 3 țări cu creșteri de prețuri la producția industrială. Acest lucru ce înseamnă? Într-un orizont de timp apropiat, vom vedea creșteri și mai mari la indicele prețului de consum, la inflație, cum spunem noi.

În general, sentimentul managerilor în România este unul de neîncredere din acești factori combinați, ceea ce se va traduce, desigur, într-o creștere economică cu mult sub ceea ce speram pentru 2022. Dacă începusem undeva cu estimări de circa 6% creștere economică, vedem cifrele mult mai scăzute.”, a declarat Anca Dragu, senator, fost ministru de finanțe.