Independență energetică, creșterea cererii, sancțiuni, surse regenerabile, reducerea amprentei de carbon. Sunt expresii pe care le auzim tot mai des, mai ales după declanșarea conflictului din Ucraina. Majoritatea definesc planuri care trebuie realizate mai rapid decât era stabilit inițial. Pentru că efectul tensiunilor geopolitice se resimt chiar acum. Prețuri mai mari la energie, pe care companiile, dar și clienții casnici, le resimt din plin.

Soluții de economisire există, dar nici de provocări nu ducem lipsă. Apar mai multe întrebări: cum facem transformarea de la zona centralizată la distribuția către consumatori, cum integrăm în rețea energia regenerabilă, cum investim în infrastructuri care să reducă timpii de întrerupere în rețele, care în România sunt la valori foarte ridicate.

Răspunsurile vin de la Cătălin Crivineanu, partner account manager la Eaton, companie care oferă soluții de management prin care pot fi reduse cheltuielile consumatorului final.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

“Soluția ideală de management a energiei ar fi să stocăm energia, de fapt – asta ar fi soluția ideală. Din păcate resursele de care avem nevoie pentru a stoca energia nu sunt la îndemână în momentul de față. Dacă am putea să stocăm energia la ora actuală, ar fi în baterii cu litiu-ion. Aceste baterii, după cum știm, sunt folosite în construcția de automobile electrice, în fabricarea de telefoane, laptopuri și așa mai departe. Este o resursă limitată.

Dacă vorbim de stocarea energiei și am reuși să o stocăm în aceste baterii de litiu-ion, am putea avea acces oricând și de câte ori este nevoie într-o zi. EATON folosește aceste soluții și furnizează soluții de stocare de energie și cu baterii noi litiu-ion, dar și cu baterii second life, folosite pe mașinile Nissan.”, a declarat Cătălin Crivineanu, partner account manager la EATON.