Seceta devine cel mai puternic aliat al lui Putin şi al gazului rusesc. Europa a început să își raționalizeze consumul de apă

Seceta devine cel mai puternic aliat al lui Putin şi al gazului său. Un sfert din capacitatea lacurilor de acumulare este goală. Jumătate din depozitele de gaze româneşti sunt goale. Europa nu îşi raţionalizează doar consumul de energie, ci şi pe cel de apă în contextul unei secete care îi ameninţă mai mult ca niciodată secu­ritatea energetică şi alimentară. România îşi numără pierderile, dar autorităţile ori dau mesaje încurajatoare, ori nu comentează.

Pentru data de 17 iulie, datele Transelectrica arată că procentul de umplere a lacurilor de acumulare era de 76%, cel mai mic nivel lunar din ultimii 5 ani. Anul trecut, în aceeaşi perioadă gradul de umplere era de 94%. Doar în primul trimestru al anului, producţia de energie hidro a scăzut cu 30%, enorm, într-unul dintre cei mai dificili ani pentru sectorul energetic din România, scrie ZF.

Am discutat subiectul cu Dian Popescu, expert în energie.

„Raționalizarea energiei nu aveți cum să o vedeți pentru că din punct de vedere tehnic nu poți să raționalziezi energia la populație. Ce faci? Tai curentul, cum era pe vremea comunismului? Nu se poate face așa ceva. Singura pârghie a statului pe care o are și prin intermediul Dispecerului Național al Transelectricii poate să scoată din sistem (este în lege trecut așa ceva) marii consumatori. Dar asta populația nu va vedea, dar economia va simți puternic.”, a declarat Dian Popescu, expert în energie.