• „Reducerea deficitului bugetar nu poate fi realizată doar prin tăierea cheltuielilor sau reducerea evaziunii fiscale”, subliniază Daniel Dăianu, președinte, Consiliul Fiscal.
  • „Viitoarele schimbări fiscale nu ar trebui să pună o povară suplimentară pe factorul muncă”, declară Sebastian Metz, director general, AHK România.

AHK România este o comunitatea de afaceri româno-germană care reunește peste 670 de companii. În cadrul întâlnirilor sale, AHK România subliniază importanța reformelor economice și a investițiilor strategice în sectoare cheie, precum educația, cercetarea și infrastructura, pentru a stimula creșterea economică sustenabilă și a reduce birocrația. La întâlnire a fost invitat și președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, potrivit comunicatului de presă AHK România.

Provocările economice ale României sunt taxele, investițiile și soluțiile pentru reducerea deficitului bugetar

Taxele, investițiile străine dublate de cele de stat în domenii cheie precum energia, inflația, „războiul comercial” declanșat de Statele Unite cu Uniunea Europeană, precum și soluții pentru  reducerea deficitul bugetar sunt principalele teme de discuție ale comunității de afaceri româno-germane la întâlnirea membrilor din 4 aprilie, unde a fost invitat prof. univ. dr. Daniel Dăianu, președinte, Consiliul Fiscal.

Atât reprezentanții companiilor, cât și profesorul Dăianu sunt de părere că nu doar o creștere a taxelor rezolvă problema deficitului bugetar, de peste 9%, pe care îl are România.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU IMM-URI?
BNR RĂMÂNE PRUDENTĂ
Prețul petrolului crește cu peste 1%
China promite să lupte până la capăt împotriva SUA
În februarie 2025, cifra de afaceri din retail scade cu 1%
GREENBRIER ÎNCHIDE FABRICA DIN ARAD

Volker Raffel, membru în Consiliul Director al AHK România și director general E.ON, argumentează că doar o creștere economică bazată pe investiții, care să impulsioneze competitivitatea, este cheia pentru „deblocarea economiei” și nu „taxele, care vin din când în când, surprinzător sau nu, și care nu prea ajută deciziile investiționale”.

Investițiile în energie și reformele fiscale reduc deficitul bugetar

Profesorul Dăianu consideră că aducerea deficitului bugetar la 3% din PIB nu se poate face doar prin reducerea cheltuielilor bugetare și a evaziunii fiscale, deoarece deficitul actual de cca. 9% din PIB este foarte mare, cel mai mare din UE. Un asemenea deficit a mai fost în anul pandemiei.

În plus, deficitul de cont curent al României este cel mai înalt din regiune, peste 8% din PIB. „Este un sistem corect, acela în care unele persoane, unele companii își plătesc taxele și altele practică evaziunea fiscală și evită taxele la scară mare?

În acest caz societatea este cea care pierde, iar guvernul este nevoit să crească taxele pentru a reduce deficitul. În multe state, incluzând aici SUA și țări din Europa, există un sistem de taxare progresiv, care să permită o redistribuire a veniturilor și către cei care nu au resurse pentru o viată decenta, si nu fiindcă sunt leneși; mă refer aici, de pildă, la ajutorul acordat tinerilor care au potențial, dar care nu au acces la educația pe care și-o doresc. În societate trebuie sa existe șanse egale”, explică Dăianu în cadrul conferinței.