Cum atrage statul român investițiile mari, cu impact major în economie? Prin excluderea a 180 de activități eligibile pentru ajutor de stat, prin mai multă birocrație, sau prin creșterea termenului de analiză a dosarelor, de la 60 de zile lucrătoare, la 120 de zile lucrătoare.

Schema de ajutor de stat 807, “noua strategie” a Ministerului de Finanțe, este, de fapt, creată în 2014. Guvernanții încearcă acum să o cosmetizeze și să o prezinte ca pe un cadou făcut mediului de afaceri și economiei românești. Între timp, Ministerul de Finanţe este ticsit de dosare pentru schema de ajutor de stat 807, pentru investiţii mai mari de 1 milion de euro, spune Răzvan Botea, jurnalist la Ziarul Financiar.

“Noi știam motivele în primul rând din discuțiile cu specialiștii din piață, care ne-au spus că efectiv direcțiile care se ocupă de aceste ajutoare de stat sunt ticsite de dosare. În proiectul de modificare al hotărârii de guvern, această 807/2014, finanțele recunosc foarte clar că acesta este motivul și pot să citez chiar de acolo.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

“Începând cu anul 2021, numărul de cereri de acord pentru finanțare a crescut în mod constant, ajungând să depășească capacitatea administrativă a serviciului. În acest context, personalul responsabil cu evaluarea cererilor de acord pentru finanțare este în situația de a nu mai avea timpul fizic necesar pentru a efectua o analiză atentă, riguroasă și temeinică a documentației.”

Deci, practic, ei s-au trezit cu foarte multe dosare, cu foarte puțini oameni, așa că au hotărât să mai elimine din dosare prin scoaterea anumitor coduri CAEN, 180 de coduri CAEN din 334 sunt scoase și prelungirea termenului de analiză al dosarelor cu până la 120 de zile lucrătoare, care de fapt înseamnă 6 luni.

De asemenea, o altă prevedere importantă este depunerea cererilor pentru finanțare doar în intervalul a 30 de zile lucrătoare, ceea ce, cel mai probabil, înseamnă de două ori pe an.”, a declarat Răzvan Botea, jurnalist la Ziarul Financiar.