• Un val de reduceri de locuri de muncă în industrie dau un ton descendent în primele etape ale campaniei electorale din Germania, scrie Financial Times.
  • Prăbușirea coaliției tripartite a cancelarului Olaf Scholz coincide cu faptul că unele dintre cele mai mari companii ale țării anunță reduceri planificate de personal.
  • Printre companiile care anunță reduceri de personal se numără producătorul de oțel Thyssenkrupp, Bosch, Schaeffler și Ford. 

Politicienii germani descriu condițiile economice drept cele mai dificile cu care s-au confruntat vreodată pentru un vot federal. În prima luna de când prăbușirea coaliției tripartite a cancelarului Olaf Scholz a deschis calea pentru un vot anticipat în februarie, unii dintre cei mai mari angajatori ai țării anunță pierderi planificate de locuri de muncă, inclusiv 11.000 la producătorul de oțel Thyssenkrupp, 3.800 la Bosch, cel mai mare producător de piese auto, 2.800 de la Schaeffler și 2.900 de la Ford.

„Rareori m-am confruntat cu un context atât de dificil ca cel de acum”, declară Achim Post, membru al Partidul Social Democrat al lui Scholz (SPD) din Renania de Nord-Westfalia, o regiune industrială cheie care a fost afectată de reducerea locurilor de muncă.

Prețurile record ale energiei ca urmare a invaziei Rusiei din 2022 a Ucrainei, creșterea lentă a zonei euro și forța chineză de a inunda piețele europene cu produse rivale aduc industriei germane o serie de provocări triple, se arată într-o analiză Financial Times. Cea mai mare economie a Europei se confruntă cu întrebări existențiale dacă este pe cale să sufere o dezindustrializare pe scară largă.  

Titlurile zilei

ATINGE BCE OBIECTIVUL DE 2%?
CÂT COSTĂ MASA DE CRĂCIUN?
ALBANIA INTERZICE TIKTOK
PIB-UL MARII BRITANII STAGNEAZĂ ÎN T3
ROBOR LA 3 LUNI STAGNEAZĂ LA 5,91%
CINE E CRIN ANTONESCU?

Ce companii reduc forța de muncă?

Producătorii de automobile din Germania au fost printre cei mai afectați, ceea ce a dăunat și miilor de companii care le furnizează. Volkswagen dă startul în această săptămână la o serie de concedieri, în timp ce sindicatele producătorului auto manifestă o rezistență acerbă.

Gigantul de produse chimice BASF se numără printre cei care avertizează cu privire la planurile de reducere permanentă a dimensiunii în țara sa de origine.

Statul Saarland, care în ciuda bazei industriale mari este unul dintre cele mai sărace state din Germania de Vest în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor, ajunge pe ultimul loc într-un studiu recent la nivel național asupra nivelurilor de fericire.

Ce spun specialiștii?

Sondajele arată că partidele germane CDU și CSU – considerate de alegători drept cea mai sigură pereche în ceea ce privește economia – au vor câștiga cu circa 33%. SPD-ul lui Scholz ocupă locul trei, cu circa 15%, față de 26% la ultimele alegeri din 2021.

Deși economiștii se așteaptă ca ritmul constant al pierderilor de locuri de muncă să continue până în 2025, numărul total de oameni cu job crește la un nivel record, de peste 46 de milioane. Unele sectoare de tehnologie continuă să adauge noi locuri de muncă, iar țara suferă de o lipsă mare a forței de muncă în domenii precum îngrijirea copiilor, sănătatea și educația.

Stefanie Walter, profesor de relații internaționale și economie politică la Universitatea din Zurich, spune că locurile de muncă adesea prost plătite din sectorul serviciilor ar putea să nu-i ajute pe cei care își pierd funcțiile industriale înalt calificate și bine plătite.

Walter spune că cei afectați de reducerile de producție vor fi privați nu numai de venituri și de securitatea locului de muncă, dar vor suferi și „o pierdere a recunoașterii și a statutului”, un factor care ar putea genera sprijinul pentru partidele populiste care adesea exploatează cu succes astfel de sentimente, scrie FT.

Anxietatea legată de economia germană a fost agravată de conflictul din Ucraina și de temerile legate de un război comercial sub Donald Trump, ceea ce creează „un nivel de incertitudine în politica globală pe care nu-l pot aminti niciodată”, adaugă Walter.

„Probabil că suntem doar la jumătatea ajustării pieței muncii”, spune Robin Winkler, economist șef pentru Germania la Deutsche Bank.