• România are cea mai mare inflație din Europa, în luna martie.
  • Cu 6,7% inflație, România este peste Croația, Estonia sau Austria.
  • Cele mai mici rate ale inflației sunt în Lutuania, Finlanda sau Danemarca.

România rămâne cu cea mai mare inflație din UE, în luna martie. 6,7%, la distanță notabilă față de următoarea în listă, Croația, cu 4,9%. Media europeană este de 2,6%, de la 2,8% în februarie, potrivit datelor Eurostat publicate astăzi. În martie 2023, media infației din UE era de 8,3%.

Țările cu cele mai mici rate ale inflației, în martie, sunt Lituania  (0,4%), Finlanda (0,6%) şi Danemarca (0,8%).

În partea de sus a clasamentului, România conduce lista, cu 6,7%. Urmează Croația (4,9%), Estonia şi Austria, ambele cu 4,1%.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Vestea bună: inflația este în scădere în România, de la 7,1% luna precedentă. În cazul Croatiei şi Austriei, rata este în creştere în martie.

Ce estimări are BNR

Banca Națională a României transmite, în minuta aferentă ședinței de politică monetară din aprilie, că inflația își va continua scăderea, dar mai lent. Traiectoria va fi mai ridicată decât cea anticipată în februarie. Atunci, BNR estima o inflație de 4,7% în decembrie 2024 şi la 3,5% la final de 2025.

Ce influențează dinamica inflaționistă? Conflictul din Orientul Mijlociu şi războiul din Ucraina, dar și evoluțiile economice din Europa, ca factori externi. În plan intern, măsurile fiscale, reforma pensiilor și salariile în creștere pot avea efect inflaționist, spune Banca Centrală.

Descreşterea inflaţiei va fi antrenată, în mare parte, de factorii pe partea ofertei, a căror acţiune dezinflaţionistă este aşteptată să slăbească, progresiv.