Cea mai mare parte a companiilor româneşti (73%) se aşteaptă să plătească în 2023 mai multe taxe şi impozite, cum ar fi impozitul pe profit, TVA, taxe locale, alte impozite directe sau indirecte, comparativ cu anii anteriori, potrivit unui studiu realizat de EY România şi citat de Ziarul Financiar.
Cea mai mare parte a companiilor româneşti (73%) se aşteaptă să plătească în 2023 mai multe taxe şi impozite, cum ar fi impozitul pe profit, TVA, taxe locale, alte impozite directe sau indirecte, comparativ cu anii anteriori, şi doar 27% consideră că nu va fi cazul, potrivit unui studiu realizat de EY România cu privire la impactul recentelor reglementări fiscale de care sunt nevoite companiile româneşti să ţină cont.
„Majoritatea (61%) celor care se aşteaptă la o creştere a taxelor pe care le vor avea de plătit în viitorul apropiat consideră că acest lucru se va datora creşterii activităţii companiilor în care activează sau/şi evoluţiei inflaţiei, ceea ce este interesant la o analiză mai atentă, întrucât reflectă, pe de o parte, o performanţă pozitivă – cel puţin nominală – a afacerilor şi, pe de altă parte, faptul că impactul inflaţionist a devenit un indicator de care se ţine seama în planurile de afaceri”, apreciază Alex Milcev, liderul departamentului de Asistenţă fiscală şi juridică, EY România.
Ordonanţa de Urgenţă nr. 133 din vara anului trecut a legiferat noi modificări ale Codului fiscal, unele cu aplicabilitate chiar din 2022, altele începând cu 1 ianuarie anul curent. Sunt în aşteptare norme de aplicare care trebuie să completeze legi care vor intra în vigoare începând cu anul viitor.
Potrivit EY, sistemul fiscal românesc traversează o perioadă efervescentă, cu schimbări de anvergură, care vor avea impact pe termen lung asupra activităţii jucătorilor din economia naţională, indiferent de sectorul în care funcţionează sau de dimensiunea companiei.
Statul român, prin autoritatea de reglementare – Ministerul Finanţelor – şi cea de aplicare – ANAF – are ca obiective principale creşterea veniturilor bugetare, prin conformare voluntară la plata impozitelor, dar şi prin creşterea calităţii controalelor, digitalizare şi aducerea la suprafaţă a unor activităţi care se derulează în special în zonele mai puţin controlabile – gri/neagră – a economiei naţionale.
Motivele pentru care se aşteaptă la creşterea taxelor ţin de crreşterea numărului de angajaţi şi a activităţii (27%), evoluţia inflaţiei (22% dintre răspunsuri) şi reforma fiscală în curs (20% dintre răspunsuri).